Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Az EU ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz olaj importját

2022. május 1., vasárnap 09:37

A közszolgálati rádió vasárnap reggeli műsorának vendége volt Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter inflációról, nyugdíjról és az uniós szankciókról is beszélt.

Tudjuk, hogy az infláció magasabb lesz annál, mint ami a Magyar Nemzeti Bank és a kormány előrejelzésében szerepelt az orosz–ukrán háború kirobbanását megelőzően – mondta Gulyás Gergely a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy látja, könnyebb lesz szembenézni az infláció által okozott nehézségekkel a 3,9 százalékos emelés nyomán, így a nyugdíjasok egy összegben az előző 6 hónap emelését is megkapják.

Gulyás Gergely szerint nem szabad, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg, ez viszont akkor lehetséges, ha az energiahordozókat továbbra is képesek vagyunk a lehető legolcsóbban beszerezni.

Problémás lehet a rezsicsökkentés

Álláspontja szerint ezért a legfontosabb, hogy az Európai Unió ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz kőolaj és földgáz importját, erre vonatkozó korábbi döntéseit pedig vonja vissza.

Ellenkező esetben Magyarországnak lényegesen drágábban kellene beszereznie ezeket a nyersanyagokat, amelyek nélkül a rezsicsökkentés, a fűtés és a gazdaság működése sem biztosítható – tette hozzá Gulyás Gergely.

A tárcavezető közölte, hogy a kormánynak az a törekvése, hogy továbbra is biztosítsa a rezsicsökkentés feltételeinek a fenntarthatóságát, amelynek feltétele a kőolaj és földgáz hozzáférhetősége és az, hogy az energiahordozók ára minél előbb visszatérjen a normál szintre.

Nem szabad olyan szankciókat hozni, amelyekkel elsősorban magunkat büntetjük és nem azokat, akiket szankcionálni akarunk

– fogalmazott Gulyás Gergely. 

Azt is elmondta, hogy Európai Unió semmilyen olyan szankciót nem fogadott el, ami lehetetlenné teszi, hogy bárki rubelben fizessen az orosz gázért, ráadásul ezt polgári jogi szerződés szabályozza az államok és cégek között.

Vagyis a szerződés megváltoztatásának egyetlen feltétele, hogy a két fél között akarategység jöjjön létre.

Ugyanakkor a magyar állam nem is fizet rubelben a gázért, hiszen eurószámlát nyitottak, amelyre euróban utalják át a gáz árát, majd ezt a bank váltja át rubelre – szögezte le, hozzátéve, hogy Magyarországon kívül még kilenc ország teszi ezt.

Az EU betilthatja az orosz olajimportot

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, akár már a jövő héten jóváhagyhatják az Európai Unió tagállamai az olajembargót is tartalmazó szankciós csomagot.

A New York Timesnak név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselők szerint erről még a hétvégén is  tárgyal az Európai Bizottság, mielőtt a végleges javaslatcsomagot az uniós tagállamok EU-nagykövetei elé helyezik.

A nagykövetek jövő hét szerdától kezdve tárgyalnak a kérdésről, és várhatóan a jövő hét végén meg is születhet a végleges döntés a kérdésben.

A New York Times szerint a tagállamok közül most már Magyarország az utolsó ellenzője az olajembargónak, és ha a nagykövetek megvétózzák a döntést, akkor az azt jelenti, hogy az újabb csomag jóváhagyásához – az eddigiekkel ellentétben – össze kell hívni az Európai Tanácsot (vagyis a 27 uniós tagállam vezetőit), és az ő többségüknek kell jóváhagynia a döntést.

Az amerikai lap mindemellett valószínűtlennek tartja, hogy erre kerülne sor, vagyis szerintük Magyarország az eddigi szankciós csomagokhoz hasonlóan a mostanit is támogatja.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Gulyás Gergely 2022. április 28-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok