Index Vakbarát Hírportál

A koronavírustesztek 13 százaléka lett pozitív hétvégén, mától csak hetente lesznek adatok

2022. május 2., hétfő 09:09

A tesztek 13,6 százaléka lett pozitív az elmúlt három napban. Folyamatosan csökken a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma. A kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól heti adatközlés lesz, legközelebb jövő héten számol be a járványadatokról az operatív törzs.

Az elmúlt három napban 2183 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 65 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal hétfőn közzétett adataiból. Mint kiderült, a kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól heti adatközlés lesz.

A koronavírus tájékoztató oldal adatai szerint a legtöbb új fertőzött Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Vas, Baranya és Veszprém megyében van.

Utoljára az operatív törzs pénteken közölt adatokat. Akkor a tesztek 17 százaléka lett pozitív, így 1384 új fertőzöttet szűrtek ki, meghalt 12 beteg. Kórházban 1427 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 41-en voltak lélegeztetőgépen.

A fertőzöttek száma február eleje óta folyamatosan csökken idehaza, amit a diagram is jól szemléltet.

Az elhunytak száma folyamatosan változik az utóbbi hetekben.

Ez várhat ránk ősszel

Rusvai Miklós virológus-állatorvos véleménye szerint Kína zéró-Covid-politikája hosszú távon rendkívül megterhelő lehet, és horribilis összegeket emészthet föl, ráadásul nem is igazán célravezető – írja az Infostart. A víruskutató egyetértett azzal, hogy Kína már a kezdetektől kicsit más „taktikát” alkalmazott a pandémiával szemben. Rusvai szerint a nyugati országok már korábban elfogadták, hogy meg kell tanulni együtt élni a vírussal, míg a kínaiak a zéró-Covid-stratégia mellett tették le a voksukat.

Az ősszel kapcsolatban a víruskutató elmondta: jóllehet a koronavírus jócskán megszelídült, az őszi szezonban számítani kell egy hatodik hullámra. A legtöbb szakember arra számít, hogy az már csak egy náthajárvány lesz, tehát az influenzánál is enyhébb – fűzte hozzá a szakember. A legnagyobb számban elmondása szerint a légzőszervi megbetegedések okoznak majd problémát – a Covid–19 miatt –, de ez az egészségügynek, illetve a lakosságnak már nem fog akkora megterhelést jelenteni, mint a korábbiakban.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok