Index Vakbarát Hírportál

Egy felmérés szerint az ápolók negyede csak a felmondási tilalom miatt van még a szakmában

2022. május 2., hétfő 09:01

A május végén lejáró veszélyhelyzet a felmondási tilalom lejártát is jelenti egyben. Hogy mit terveznek nyártól a dolgozók, arra vonatkozóan a Független Egészségügyi Szakszervezet készített egy kutatást.

Van hajlandóság az ápolók körében arra, hogy a felmondási tilalom feloldása után távozzanak a rendszerből – írja a Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezet legfrissebb felmérésére hivatkozva. A jövőbeli tervekre vonatkozó kérdésekre válaszolva az is kiderült: a résztvevők 25 százaléka elhagyná a szakmát, 9 százalékuk a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön vállalna munkát.

Mint ismert, a felmondási tilalom addig van érvényben, amíg a veszélyhelyzet is, a különleges jogrend a jelenlegi szabályok értelmében május 31-én szűnik meg.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az újabb lehetséges felmondási hullám hátterében főképp az aránytalan béremelés állhat, a szakdolgozók többsége ugyanis továbbra sem elégedett a keresetével. Soós Adrianna a Népszavának kiemelte: a januári béremelés után, márciusban tették közzé a kérdőívet, ebből azonban kiderült, hogy a válaszadók 83 százaléka a béremelést követően sem elégedett a keresetével.

Ahogy arról korábban az Index elsőként beszámolt, a Magyar Orvosi Kamara levelet írt Orbán Viktornak, amelyben leszögezték, hogy bár az általános orvosi béremelés történelmi jelentőségű volt, az egészségügy problémáit önmagában nem oldotta meg. Többek között azt javasolták a kormánynak, hogy a következő ciklusban alakítsák át a humánerőforrás szerkezetét, ugyanis több magasabb képzett szakdolgozóra, diplomás ápolóra van szükség.

„Ehhez elengedhetetlen a szakdolgozók bérének – érdemi, arányaiban az orvosokéhoz illeszkedő – emelése, amely növeli a hivatásuk megbecsülését, és biztosítja az utánpótlást” – hívta fel a figyelmet a MOK.

(Borítókép: Ápoló egy budapesti kórházban 2021. február 18-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok