Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Nem szavaztunk meg semmilyen olajembargót

2022. május 2., hétfő 18:53

A mi álláspontunk teljesen egyértelmű: Magyarország energiabiztonságának garantálása a kormány feladata és kötelessége. Természetesen ezt mindvégig tiszteletben fogjuk tartani, és ennek meg is fogunk felelni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az RTL Híradónak.

A tárcavezető elmondása szerint világossá tették, hogy a Magyarország kőolaj- és földgázellátását korlátozó intézkedéseket nem fognak megszavazni, és egyelőre még senki sem tett le semmilyen előterjesztést az olajembargóra vonatkozólag. 

Az előkészületek kétségtelenül zajlanak Brüsszelben, és erről mi világossá tettük az álláspontunkat, amiben nincsen változás. Tehát mi a Magyarország kőolaj-, illetve földgázellátását veszélybe sodró javaslatot nem tudunk megszavazni

– tette hozzá Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szerint a német sajtó híresztelései – miszerint Magyarország visszavonja vétóját az Oroszországgal szembeni olajembargóval kapcsolatban – csupán szimpla zavarkeltés. Arról, hogy az orosz állami média kiemelten foglalkozik a magyar vétóval, azt mondta:

Engem nem érdekel az orosz sajtó, az se érdekel, hogy mit gondolnak rólunk, se Oroszországban, se máshol. Én a magyar érdek szempontjából közelítem meg ezt a kérdést

– hangsúlyozta Szijjártó Péter az RTL Híradónak.

A tárcavezető elmondta: nem tudja más országok szemszögéből nézni ezt a kérdést, csakis a magyar érdekek szempontjából. 

Hogy ki mit gondol erről, az nemhogy másodlagos, hanem nem érdekel

– zárta az interjút Szijjártó Péter.

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok