Index Vakbarát Hírportál

Hiába oldották fel a tilalmat, nem minden hazai börtön fogad újra látogatókat

2022. május 2., hétfő 06:06

A koronavírus-járványra hivatkozva élt eddig a tilalom, amit csupán egy kis időre oldottak fel tavaly.

Közel kétéves kényszerszünet után május 1-től ismét látogathatók a rabok a börtönökben. A változásról pénteken adott ki közleményt a büntetés-végrehajtás. A Magyar Helsinki Bizottság képviselője szerint indokolatlanul hosszú ideig tartott a tilalom:

Olyan időszakokban is tilos volt a látogatás, amikor egyébként a külvilágban már meglehetősen kevés korlátozás volt érvényben. Ha azt szeretnénk, hogy ha aki kijön az intézetből, annak legyen esélye visszailleszkedni a társadalomba, akkor nagyon fontos, hogy a családi kapcsolatok megmaradjanak

– mondta Kádár András. A múlt évben 17 920-an ültek börtönben, a hozzátartozóik számát 100 ezerre becsülték. Az RTL Híradó stábja több börtönhöz is elment, de nem találkoztak látogatókkal.

Pécsen és Szombathelyen is azt közölték, hogy náluk még nem fogadnak látogatót. A budapesti Kozma utcai börtönben sem láttak senkit, aki a rokonához tartott volna.  

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága viszont továbbra is azt állítja, hogy feloldották a tilalmat, és május elseje reggeltől csaknem 1500 engedélyezett látogatási kérelmet tartanak számon.  

Frissítés!

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az RTL értesülései alapján megírt cikk megjelenése után közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyet változtatás nélkül közlünk az alábbiakban:

Az RTL Klub stábja nem hitt a BvOP áprlis 29-én közétett közleményének, amely arról szólt, hogy a javuló járványügyi helyzetnek köszönhetően május 1-től ismét látogathatók a fogvatartottak: https://bv.gov.hu/hu/intezetek/bvszervezet/hirek/4909. Ezért a riport szerint felkerekedtek és elmentek 3 darab börtön elé – Magyarországon 30 büntetés-végrehajtási intézet működik –, majd szemrevételezték, hogy vasárnap kihaltak az utcák a környéken. Azt, hogy mennyi időt szenteltek erre a tevékenységre, az nem derült ki, azonban a fentiekből azt a következtetést vonták le, hogy ha kevés az ember a börtönhöz vezető utakon, akkor mégsem fogadhatnak látogatót a fogvatartottak, tehát kvázi a BvOP nem mondott igazat. Erre a tézisre felépítve a történetet, felhívták a szombathelyi és a pécsi börtönt, ahol állítólag azt közölték velük, hogy ők még nem fogadnak látogatót. A látszólag tényszerű közlésükből csak azt hagyták ki, hogy aznap ebben a két intézetben nem volt látogatófogadás. Ennek pedig az a végtelenül egyszerű oka, hogy nincsen non-stop látogatófogadás az ország összes büntetés-végrehajtási intézetében. A „tényfeltáró”-riport megemlíti azt is, hogy „ Az országos parancsnokság továbbra is azt állítja, hogy feloldották a tilalmat. Hogy akkor miért nem látogatható minden intézet, arra nem érkezett válasz. A valóság ezzel szemben az, hogy Balogh Zoltán május 1-jén 12 óra 12 perckor kereste meg e-mail-ben a BvOP Kommunikációs Főosztályt, amelyre 14 óra 10 perckor válaszoltunk, közölve többek között azt, hogy május hónapban közel 1500 látogatási kérelmet engedélyeztek a hazai börtönök. Az újságíró megköszönte a választ. Álláspontunk szerint a riport az alapvető újságírói szakmai és etikai szabályokat figyelmen kívül hagyva, megalapozatlan következtetéseket levonva, vélhetően a nagyobb nézettség reményében azt a látszatot keltette, hogy a fogvatartottak nem tudnak élni a kapcsolattartási jogukkal.  

Rovatok