Index Vakbarát Hírportál

Elkapták a Dohány utcai zsinagógát levizelő fiatalokat, akik náci jelszavakat kiabáltak

2022. május 4., szerda 17:12

Azonosították és kihallgatták azokat a fiatalokat, akik hétfő hajnalban náci jelszavakat kiabáltak, és levizelték a Dohány utcai zsinagógát – közölte a rendőrség.

Először Niedermüller Péter, Budapest VII. kerületének polgármestere számolt be arról, hogy vasárnap hajnalban néhány fiatalember randalírozott a Dohány utcai zsinagógánál. 

A rendőrség mostani közleménye szerint a nyomozók keddre azonosították őket, majd a rendőrségen gyanúsítottként hallgatták ki a 16 és 22 év közti fiatalokat, akik azt mondták: 

megbánták tettüket, és azzal védekeztek, hogy ittasak voltak.

A rendőrség közleményében azt írták, hogy a fiatalok „kiabáltak, többen náci karlendítést imitáltak, szemetet dobáltak, kukát rugdostak és levizelték az épület falát”. A rendőrök csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt indítottak eljárást ellenük.

Mindeközben az RTL Híradó közzétette a fiatalokról készült felvételeket, amelyeket az Élhető Erzsébetváros nevű Facebook-csoportban tettek közzé az eset után.

A Mazsihisz vendégül látná őket 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az esetre egy közleménnyel reagált, amelyben azt írták: azt szeretnék, hogy a fiatalok azáltal igazolnák a megbánásukat, hogy meglátogatják őket. 

A zsidóságban fontos alapelv a megtérés (tesuvá), amelynek feltétele, hogy ne csak szavak, hanem tettek is kísérjék. Ezért arra hívjuk fel elkövetőket, hogy látogassák meg a Dohány utcai zsinagógát és az ahhoz kapcsolódó gettómúzeumot, nézzenek szembe azzal, hogy az általuk bemocskolt épület milyen jelentőséggel bír, és lássák meg, hogy a náci karlendítés milyen bűnökhöz társul

– írták a közleményben. 

Rovatok