Index Vakbarát Hírportál

Magyarország Brüsszelhez fordult segítségért a menekültválság miatt

2022. május 4., szerda 20:17

Brüsszelnek írt levélben pénzügyi támogatást kértek a legtöbb ukrán menekültet befogadó uniós országok – osztotta meg a hírt Varga Mihály Facebook-oldalán.

Az Európai Bizottságnak címzett levélben pénzügyi támogatást és rugalmasabb pénzköltési szabályokat kértek azok az országok, amelyek a legtöbb ukrajnai menekültet befogadták idáig: Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia.

A kérelmet az adott tagállamok pénzügyminiszterei vagy az uniós forrásokért felelős miniszterei írták alá, Magyarország részéről Varga Mihály és Gulyás Gergely.

Tíz országgal közösen pénzügyi támogatást kértünk az Európai Bizottságtól az ukrajnai menekülthelyzet kezelésére

– írta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi médiában.

Példátlan kihívásokkal kell szembenézni

Ez idáig több mint 5,3 millió ukrajnai menekült érkezett országainkba, mintegy felük gyermek

– szerepel az indoklásban.

A kormányok szerint az egész Európai Uniónak példátlan kihívásokkal kell szembenéznie: a magas infláció és az energiaárak emelkedése mellett a folyamatosan érkező menekültek a társadalombiztosítási rendszert is leterhelik.

Az egész térségre jellemző munkaerőhiány még jelentősebbé vált – főleg az építőiparban és a közlekedési ágazatban –, mert sok munkavállaló tért vissza Ukrajnába, hogy harcoljon. Emiatt azt javasolják, hogy a 2014–2020-as költségvetésből fennmaradt forrásokat és egy ötszázalékos alapot fordítsanak a 2027-ig tartó ciklusra a háború hatásainak kezelésére – írja a Magyar Nemzet.

A hatályos uniós rendelkezés szerint minden ukrán állampolgár jogosult védelemre az összes tagállamukban, biztosítani kell számukra az oktatáshoz, szociális juttatásokhoz való hozzáférést és munkavállalási lehetőséget.

Csak a kórházi ellátás kerül kétmilliárd euróba

A cseh kormány számításai szerint a menekültválság összköltsége 54 milliárd koronát, azaz 847,8 milliárd forintnyi összeget jelent, ezért azt várják, hogy ennek egy részét az Európai Bizottság finanszírozza. 

A lengyelek már kértek segítséget, mert erőn felül ők vállalják a legtöbb háború elől menekülő befogadását, ugyanis csak a kórházi ellátásuk 2 milliárd euróba kerül. 

Két héttel ezelőtt már Horvátország kivételével ugyanezek a tagállamok kértek segítséget az Európai Bizottságtól, akkori levelükben 14 pontban tettek javaslatot a helyzet kezelésére.  

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint 5,5 millió ember hagyta el eddig Ukrajnát. 

Utánunk Moldova, majd Szlovákia felé hagyják el legtöbben a háború sújtotta országot. 

Az orosz–ukrán háborúról szóló szerdai percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: Christophe ARCHAMBAULT / AFP)

Rovatok