Index Vakbarát Hírportál

Egy tokiói vécékről szóló feladatot is kaptak a vizsgázók az angolérettségin

2022. május 5., csütörtök 09:28

Az angol nyelvi érettségire összesen közel 70 ezren jelentkeztek: a diákoknak négy feladatlapot is ki kell tölteniük az olvasott és a hallott szöveg értésétől kezdve egészen a fogalmazásig.

Csütörtök reggel 9 órakor megkezdődtek az idegen nyelvi érettségi vizsgák is: a diákok tudását ma angol nyelvből közép és emelt szinten kérik számon – írja az MTI. 

Az angolérettségire összesen közel 70 ezren jelentkeztek, közülük míg több mint 49 ezren középszinten, addig csaknem 20 ezren emelt szinten érettségiznek angol nyelvből. 

Aki középszinten érettségizik angolból, annak a következő menetet kell teljesítenie:

Az emelt szintű írásbeli vizsga a középszintűhöz képest tovább tart, időtartama összesen 240 perc. Emelt szinten ugyanezek a típusú feladatok szerepelnek, ugyanebben a sorrendben, a feladatok megoldására azonban valamivel több idő áll rendelkezésre: 70, 50, 30 és 90 perc.

Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a vizsgázónak kell gondoskodnia. Ugyanakkor a vizsgázók a többi feladatnál semmiféle segédeszközt nem használhatnak.

Nem jártak rosszul az angolból vizsgázók

A diákok idén az olvasott szöveg értése etapban középszinten többek között egy tokiói vécékről szóló szöveget is kaptak. Miközben a vizsgasorban értelmezniük kellett egy-egy angol nyelvű szöveget az év egyik természetfotójáról, az online vásárlásról és egy szokatlanul fiatal sofőrről is – értesült az Eduline

A második, nyelvhelyességet mérő, 30 perces tesztben középszinten három szövegben kellett pótolnia hiányzó kifejezéseket a vizsgázóknak. Itt például kártyavárépítő versenyről és az M&M's drazsékról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint érdekes, egyben barátságos szövegeket és rutinfeladatokat kaptak a diákok a középszintű angol nyelvű érettségin: első blikkre a szókincs és a nehézségi szint is megfelelő volt.

Ugyanakkor ezúttal is akadt olyan feladat a nyelvhelyességi részben, amely a megfelelő prepozíciók kiválasztása miatt okozhatott egy kevés fejfájást a diákoknak. Összességében azonban nem volt nehéz dolga az idei érettségizőknek.

Angolból emelt szinten vizsgázók többek között egy tizenéves feltalálókról, a londoni Tower lakójáról, egy izgalmas barcelonai kezdeményezésről, valamint a pihenési formákról is kaptak egy-egy feldolgozandó szöveget. A második, nyelvhelyességi részben az emelt szintű angol érettségi témája egy belga földműves határokat átrajzoló akciója volt, illetve egy brit sziget különös állásajánlata. 

Kádár-kori feladatok

Hétfőn, szokás szerint a magyar nyelv és irodalom vizsgával startolt el az idei érettségiszezon, amely az Index által megkérdezett diákok szerint könnyű volt.

A középszinten vizsgázók többek között egy szótárakról szóló szöveggel, valamint egy Szabó Magda-novellával küzdhettek meg: az utóbbi szerzőválasztást, hogy végre egy 20. század második felében alkotó modern női szerző van a palettán, Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke is üdvözölte.

A magyarérettségi után, kedden a matematikaérettségivel folytatódtak a vizsgák, amelyből emelt szinten viszonylag kevesen, körülbelül ötezren merték vállalni a megmérettetést. A szaktanárok szerint, akárcsak a magyar-, a matematikaérettségi-vizsga is rendesen megdolgoztatta idén a diákokat.

A történelemérettségin középszinten vizsgázók idén többek között a bolsevik ideológiáról, a két világháború közötti szovjet–orosz történelemről, a Rákosi- és a Horthy-korszakról, a magyarországi romákról, a reformációról és a zsidó vallásról kaptak kérdéseket.

A történelem írásbeli vizsga második részében, az esszéfeladatban pedig az athéni demokrácia, a Kádár-korszak, az Árpád-kori magyar történelem és a második ipari forradalom került elő, mint téma.

Felkészülnek a németesek

Pénteken a német írásbelit rendezik meg, jövő héttől kezdve a szabadon választható tantárgyak következnek. Az írásbeli vizsgák május 23-ig tartanak. Két év után ismét megrendezik a szóbeliket, a diákok emelt szinten június 1-től 9-ig, középszinten pedig június 13-tól 24-ig felelhetnek.

Azok után, hogy tavaly és tavalyelőtt is rendhagyó módon, különleges biztonsági intézkedések mellett zajlottak az érettségi vizsgák a koronavírus-járvány miatt, idén már csak annyi a megkötés, hogy a vizsgahelyszíneken megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani.

(Borítókép: Érettségiző diákok egy budapesti gimnáziumban 2022. május 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok