Index Vakbarát Hírportál

Ismét a TEK védi majd az új államfőt, Novák Katalint

2022. május 5., csütörtök 08:08

A változásról a szerda este megjelent Magyar Közlöny adott hírt.

Az új kormányrendelet, amely a kissé furán fogalmazott „terrorizmust elhárító szerv feladatkörét érintő módosításokról szól”, és leírja, hogy a Terrorelhárítási Központ megszervezi és végrehajtja:

a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a külpolitikáért felelős miniszter és a legfőbb ügyész állandó védelmét.

De még ennél is egyértelműbb a kormányrendelet 2. paragrafusának 2. pontja, amelynél ez olvasható:

a köztársasági elnököt érintően az 1. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott feladatkör ellátásával és az e feladatokat ellátók hivatásos szolgálati jogviszonyával, kapcsolatos eljárásokban a Terrorelhárítási Központ a Készenléti Rendőrség jogutódja.

Vagyis Novák Katalint május 10-től ismét a TEK emberei őrzik.

Még 2015-ben rendült meg Áder János bizalma a terrorelhárítókban, akkor azt írta a hvg.hu, hogy Áder döntését egyértelműen a bizalmatlanság indokolta. Orbán Viktor ugyanis az államfő minden találkozójáról tudott – még azokról is, amelyek nem szerepeltek a heti tervekben. A TEK vezetőjének, Hajdu Jánosnak ugyanis közvetlen bejárása van Orbánhoz, és a rendőri vezetők közül ő az egyetlen, aki nem kötődik Pintér Sándor belügyminiszterhez. Márpedig állítólag az az érv is elhangzott, hogy inkább Pintér, mint Orbán tudjon Áder összes találkozójáról.

(Borítókép: Novák Katalin 2022. március 10-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok