Index Vakbarát Hírportál

Már biztos: Jakab Péternek ellenfele lesz a Jobbik tisztújításán

2022. május 6., péntek 12:28

A hétvégén – május 7-én, szombaton – tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. Eldől, hogy marad-e pártelnök Jakab Péter, illetve az is kiderül, hogy kik lesznek a Jobbik alelnökei.

A párt péntek reggel közölte: szabályzatuk alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken azokat a személyeket, akiket a Jobbik országos vezetői tisztségeiben szeretnének látni. A párt bármely tagja adhatott le szándéknyilatkozatot, és indulhatott el akár az elnöki, az országos választmányi elnöki és az alelnöki megbízatásokért.

A Jobbik szabályzatai alapján hivatalos elnökjelölt az lehet, akit a beérkezett jelölések legalább 20 százaléka elnöknek jelöl. A Jobbik közleménye szerint három személy írta meg elnökjelölti szándéknyilatkozatát, közülük Jakab Péter és Stummer János támogatottsága lépte át a szükséges jelölési szintet.

Jakab Pétert a jobbikos szervezetek 79,48 százaléka, Stummer Jánost az alapszervezetek 20,08 százaléka támogatta indulási szándékában.

A közvélemény számára teljesen ismeretlen Nagy Rudolfot a szervezetek 0,42 százaléka támogatta csak, így ő nem érte el az elnökjelöltként való induláshoz szükséges támogatottsági szintet.

Stummer János elnöki szolgálatra jelentkezik

Stummer Jánosnak nem sikerült egyéni mandátumot szereznie Békés megye 1-es számú választókerületében, és listáról sem jutott be a parlamentbe. Az előző ciklusban a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke volt. Az ellenzék számára kudarcos választás után az agresszív kismalac borulása jutott eszébe Jakab Péter nyilatkozatáról, aki Márki-Zay Pétert kritizálta az összefogás eredménye miatt.

Április végén Stummer János a közösségi oldalán jelezte, hogy elnöki szolgálatra jelentkezik a Jobbik tisztújításán.

Merjünk változtatni

– fogalmazott.

Országos választmányi elnöki tisztségre ketten pályáztak, és próbálták megszerezni a beérkezett jelölések legalább húsz százalékát, ami az indulásukhoz szükséges. Csak Szabó Gábornak sikerült ezt teljesítenie, akit a jobbikos szervezetek 87 százaléka jelölt az országos választmány elnöki tisztségére. Eddig is ő látta el a választmányi elnöki feladatokat, korábban pártigazgató és országgyűlési képviselő is volt.

A Jobbik országos alelnökjelöltje az lehet, akit a beérkezett jelölések legalább 10 százaléka támogat ebbéli szándékában. Ezt a küszöböt tizenketten lépték át: Ander Balázs, Baucsek Rajmund, Dudás Róbert, Gyüre Csaba, Magyar Zoltán, Fazakas Attila, Lukács László, Kálló Gergely, Kvárik Anita, Salamon Gergő, Szilágyi György, Z. Kárpát Dániel.

Jakab Pétert több mint két éve választották meg

Ander Balázs, Dudás Róbert, Lukács László, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel eddig is alelnökei voltak a pártnak.

Jakab Péter felkérésére elnökhelyettesként Potocskáné Kőrösi Anita indul, aki megszerezte az induláshoz szükséges 15 százalékos jelölési küszöböt, őt az alapszervezetek 98 százaléka jelölte erre a tisztségre.

Jakab Pétert 2020 januárjában választották meg a Jobbik elnökévé, Potocskáné Kőrösi Anita pedig alelnöknek. Utóbbi Somogy megye 4-es számú választókerületében indult az április 3-i választáson, de alulmaradt a kormánypárti Witzmann Mihállyal szemben, és az ellenzéki közös listáról (272. helyen szerepelt) sem jutott be a parlamentbe.

A Jobbik tisztújítását beárnyékolja egy most kipattant botrány: a jobbikos Szilágyi György azt állítja, decemberben erőszakos nemi közösülés kísérlete történt egy vidéki jobbikos rendezvényen.

Rovatok