Index Vakbarát Hírportál

Tíz sávon küzdötte át magát a részeg gyalogos

2022. május 7., szombat 07:42 | aznap frissítve

Átsétált egy férfi az M1-M7-es autópálya budapesti bevezető szakaszán, mindezt ráadásul egy gyalogos felüljárótól néhány méterre. Az életveszélyes jelenetet egy parkolóból videóra is vették. A bizonytalan mozgású férfira többen rádudáltak. Ez az autópálya egyik legszélesebb része.

Életveszélyes jelenet szemtanúi lehettek az M1-M7-es autópálya budapesti bevezető szakaszán, ahol egy részeg férfi sétált át az út közepén, tíz sávot is maga mögött hagyva. A gyalogos, amint átért a túloldalra, elsétált a közeli buszmegállóba és megvárta a buszt. A szemtanú a Budapesti Autósok oldalán tette közzé a videót és azt írta:

Én akkor értem oda, amikor a felén már átjutott, onnantól is legalább tíz perc volt, amíg teljesen átért. Láthatóan nagyon részeg volt.

A felvételből kiderül, és jól látszik, hogy a férfi egy gyalogos átkelő mellett lépett ki szabálytalanul az autópályára, ráadásul annak egyik legszélesebb pontján, ahol az út összesen tízsávos. A középső részen az autók 100-zal is mehetnek.

A gépjárművezetők nem számítanak ilyen mozgásra az autópályán, ami egy különösen védett része a közúti közlekedésnek.

– mondta Csörgő László, vezetéstechnikai oktató az RTL Híradónak.

Szerinte ezen az úton ekkora sebességnél egy gyalogosnak minimális esélye van a túlélésre. „Ez különösen veszélyes nemcsak a gyalogosra, hanem a körülötte lévő forgalomra is. Aki észreveszi és hirtelen elkapja a kormányt, mert nem akarja elgázolni, nekimegy a mellette levőnek, és láncreakciót indíthat be” – mondta.

Nem bűncselekmény, szabálysértés történt

Kozma Tamás jogász szerint szabálysértés történt.

Itt a büntetés alapvetően nem a pénzbírság, ami maximum 150 ezer forintig terjedhet, hanem inkább az életveszély. Ebbe nagyon könnyen belehalhatott volna az emberünk.

A férfi valószínűleg a kisebb éjszakai forgalomnak és az autósok éberségének köszönheti, hogy karcolások nélkül megúszta az M1-M7-es akciót. 

Rovatok