Index Vakbarát Hírportál

Tovább nőtt a biciklisforgalom Budapesten

2022. május 7., szombat 20:36

Tavaly áprilishoz képest idén ugyanebben a hónapban 7 százalékkal többen közlekedtek biciklivel a fővárosban – írta az I bike Budapest a közösségi oldalán.

Már a márciusban biciklivel közlekedők száma is magasabb volt, mint valaha – ezt a Magyar Kerékpárosklub jelentette be a BKK bicikliutakon telepített kerékpárosforgalom-számlálójának adataira hivatkozva. 

Tavaly óta folyamatosan növekszik a két keréken közlekedők száma, úgy tűnik, hogy a járványügyi korlátozások idején az ezt a sportot választók többsége nem hagyott fel a biciklizéssel, a kerékpárutak bővülő számával a (még árstop alatt lévő) magas üzemanyagárak miatt a tömegközlekedés előnyben részesített alternatívájaként 7 százalékkal többen használják ezt a járművet, mint tavaly ugyanekkor. 

Idén áprilisban 13 785-el több, összesen 215 099 elhaladást mértek a kerékpárosforgalom-számlálók – ismertette az I bike Budapest Facebook-posztjában a BKK friss adatait.

Az öt nyilvános forgalomszámláló az Árpád hidat és a Weiss Manfréd utat kivéve a maradék három helyen emelkedést mutatott az idei és a tavalyi év áprilisi adatait összevetve. 

Az I bike Budapest szerint egyértelműen növekszik az igény a biciklizésre, ezért még több biztonságos kerékpárútra lenne szükség.

A Lánchíd felújítása után fontos lenne a busz-bicikli-mentő zavartalan átjárhatósága. A metrópótlást követően az Üllői úton érdemes lenne a felesleges sávokat kerékpársávvá alakítani. Az Astoriát a biciklisek számára indokolt lenne biztonságosabbá tenni

– javasolják. 

Rovatok