Index Vakbarát Hírportál

Alig választják a fiatalok a tanári pályát

2022. május 8., vasárnap 05:58 | aznap frissítve

A közoktatásban dolgozó pedagógusok legnagyobb része 50 év fölötti, alig vannak 30 év alattiak a szakmában – derült ki a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ adataiból, amit a Népszava szemlézett.

Sok olyan iskola van, ahol nincs 20–29 év közötti pedagógus, a 30–39 évesek aránya tíz százalékkal csökkent, már csupán 16 százalékban vannak jelen a közoktatásban. A 20–29 éves tanárok alig, mindössze 7 százalékos arányban vannak jelen a szakmában – derült ki a lap által közölt T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ adataiból.

Európában nálunk a legalacsonyabb a 30 éven aluli pedagógusok aránya, a tanárok átlagéletkora pedig 53 év. Ezt támasztja alá a friss kutatás, ami szerint itthon a tanárok legnagyobb része, 40 százaléka, 58,3 ezren a 50–64 éves korosztályba tartozik.  A 40–49 év közöttiek 46,2 ezren vannak, a fiatalabb, 30–39 éves korcsoportból 23,5 ezren dolgoznak a területen, a 20–29 évesek közül még kevesebben: 11,3 ezren vesznek részt a gyereke oktatásában. 

A településtípusok szerint Budapesten dolgozik a legtöbb fiatal tanár, de itt is a kollégáik fele 50 feletti. 

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság-Tudományi Intézete idén publikált A közoktatás indikátorrendszere 2021 című kiadványa is ezt támasztja alá. A 2010–2019-es időszakot elemezve megállapította, hogy a közoktatási rendszer egyre idősebb pedagógusokat foglalkoztat. 

Tanárképzésre is egyre kevesebben jelentkeznek, idén csupán 12 ezren, ami a tavalyi felvételizők létszámához képest ezer fővel kevesebb. Ráadásul a diplomáig eljutók csupán fele marad a szakmában. A pályakezdők egy százaléka nem képes pótolni a nagyjából tízszer annyi nyugdíjba vonulót. 

Ahogy korábban írtunk róla, a Pedagógusok Szakszervezete Orbán Viktornak címzett levelében is figyelmeztetett erre a problémára:

Jelentős béremelés és a munkaterhelés csökkentése nélkül nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése, nem csökkenthető a feszültség a társadalom és a kor elvárásai és az oktatási intézmények teljesítőképessége között

– figyelmeztettek az érdekvédők.

A fent említett okok miatt idén a PDSz már több sztrájkot is tartott, amiről az Index is beszámolt

Rovatok