Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás: A magyar baloldal hallgat, mint nyusziürülék a fűben

2022. május 8., vasárnap 11:40 | aznap frissítve

Deutsch Tamás a Fidesz EP-delegációjának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy az ellenzék küldöttei Brüsszelben kijátsszák Magyarországot.

Deutsch Tamás a magyar baloldalról úgy fogalmazott, „nincs olyan alantas áskálódás Magyarországgal szemben, amit a lehető leghangosabban ne tudnának támogatni”, sőt néha azokat maguk „agyalják ki” – idézte a politikus szavait az MTI.

A magyar baloldal képviselői a „lehető legdurvább hazugságokat, nettó valótlanságokat” találták ki a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, „kamuvideókat gyártottak”, amelyeket nemcsak Magyarországon, hanem Brüsszelben is bemutattak, „nemes egyszerűséggel hátba támadták a saját hazájukat” – fejtette ki a kormánypárti EP-képviselő.

Kiemelte, a Donald Tusk volt miniszterelnök, az Európai Néppárt elnöke vezette lengyel ellenzéken kívül kizárólag a magyar baloldali EP-képviselők azok, akik „minden lehetőséget kihasználnak, sőt maguk gyártják az alkalmakat, hogy áskálódjanak a saját hazájuk ellen”.

Deutsch Tamás kizártnak nevezte, hogy a többi 25 uniós tagállam brüsszeli képviselői „ne a nemzeti érdek minimumát” képviselnék, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti politikusokról van szó.

Példaként említette, hogy 2019–2020-ban, a hétéves uniós költségvetés elfogadásakor „egyes-egyedül a magyar baloldal európai parlamenti képviselői voltak azok, akik minden energiájukkal azért dolgoztak, hogy minél kevesebb uniós forrás jusson a saját hazájuknak, Magyarországnak”.

A Fidesz EP-képviselője az uniós olajembargós javaslatról azt mondta, a helyzet súlyos, katasztrófával fenyegető.

Hangsúlyozta, a magyar baloldal az elmúlt hetekben maga is kezdeményezte az olaj- és gázembargót, „ahelyett, hogy kiálltak volna a legelemibb magyar érdek, a magyar emberek érdeke mellett”. Deutsch Tamás azt mondta: most, hogy az embargó hivatalos európai bizottsági javaslattá vált,

úgy látszik, hallgatnak, mint nyusziürülék a fűben, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy ők továbbra is támogatják ezt a javaslatot.

A kormánypárti politikus szerint a magyar baloldal minden nemzetközi vitában Brüsszel, és nem a magyar polgárok oldalára állt, most mégis arra kérte valamennyi magyar baloldali EP-képviselőt, hogy emeljen szót az olajembargós elképzelésekkel szemben.

Álljanak végre a magyar polgárok oldalára, elemi érdeke Magyarországnak, a magyar gazdaságnak, a magyar családoknak, hogy ez az „őrült javaslat” ne valósuljon meg – mondta Deutsch Tamás.

A politikus nemrég az Index Kibeszélő című műsorában beszélt magyar képviselők brüsszeli konfliktusairól.

Ujhelyi István, EP-képviselő reagált Deutsch Tamás szavaira:

„Deutsch Tamás vagy nincs tisztában az eseményekkel vagy tudatosan hazudik. Azt állította a közrádióban, hogy a magyar baloldal támogatója, sőt, kezdeményezője volt az orosz olajembargót tartalmazó szankcióknak” – írta Ujhelyi István EP-képviselő.

Hozzátette, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy „hetekkel ezelőtt több alkalommal is világossá tettem a baloldali szociáldemokraták képviselőjeként, hogy csak és kizárólag akkor tudok támogatni egy ilyen szankciós csomagot, ha megfelelő kompenzációt, illetve támogatást kapunk hozzá az európai közösség részéről”. Valamint akkor,

ha a magyar kormány is azonnali lépéseket tesz annak érdekében, hogy minél nagyobb mértékben tudjunk az orosz kőolajhoz képest alternatív forrásokból származó nyersanyagot is feldolgozni, biztosítva ezáltal a lakossági és az ipari ellátás biztonságát is

– tette hozzá a képviselő.

Álláspontom szerint csak akkor ugorhatunk a mélyvízbe, ha már tudunk úszni, de legalábbis derekunkon van egy mentőöv

– fogalmazott Ujhelyi Isván, aki elmondása szerint az elmúlt napokban ezért hivatalos levélben szorgalmazta az Európai Bizottság illetékeseinél, hogy az olajimport embargója kapcsán tartsák szem előtt a tagállami adottságokat és a szankciós csomagnál törekedjenek a kompromisszumra.

Ez az eszköz ugyanis csak akkor hatásos, ha pontosan céloznak vele

– vélekedett. „Ha félrevisz, akkor súlyosabb károkat okoz. Jó lenne, ha ebben a helyzetben a kormánypártok képviselői nem terjesztenének hazugságokat és a közszolgálati média is megfelelően tájékoztatná a politikai szereplők álláspontjáról a nyilvánosságot” – tette hozzá.

— áll Ujhelyi István az Indexhez eljuttatott válaszában. 

Rovatok