Index Vakbarát Hírportál

Szergej Sojgu kitüntette Oroszország hőseit

2022. május 8., vasárnap 15:19

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap átadta az Oroszország Hőse kitüntetéseket azoknak, akik az ukrajnai „különleges hadműveletben” kiérdemelték azt.

Az Oroszország Hőse a legrangosabb elismerésnek számít az országban. A kitüntetés adományázásáról Vlagyimir Putyin döntött korábban, most pedig Szergej Sojgu adta át két pilótának: 

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Dmitrij Litvinov azért kapta az elismerést, mert másodmagával, egy-egy Szu–25-ös géppel repülve megsemmisítette egy ukrán egység harci állását. Az akció közben azonban a másik pilóta gépét egy rakétatalálat érte, amelyben az egyik motor is megsérült, és a gép zuhanni kezdett. 

Miközben a pilóta megpróbálta visszanyerni az irányítást a zuhanó gép felett, Litvinov a saját repülőjével fedezte társát, észlelve azt, hogy ha az a gép egy újabb rakétatalálatot kapna, akkor az már biztosan végzetes lenne számára. Litvinov így végül a saját gépének hőcsapdájával védte meg a társa gépét az újabb rakétától, amivel

megmentette a kollégája életét, és garantálta azt, hogy a repülőgépe is épségben maradjon

– áll az orosz védelmi minisztérium közleményében. Később a másik pilóta visszanyerte az irányítást a gép felett, és sikeresen visszatértek a bevetésről. 

Viktor Dudint a háború első napjaiban nyújtott teljesítményéért tüntették ki. A legelső napon, február 24-én az őrnagy az előrenyomuló orosz csapatokat fedezte, eközben pedig észlelte az ukrán légierő egy Szu–27-es gépét, amellyel felvállalta a légi csatát, és azonnal, az első lövéseivel megsemmisítette azt. 

Két nappal később Dudin azt a feladatot kapta, hogy semmisítsen meg egy ukrán Buk–M1 hordozható légvédelmi rakétarendszert egy olyan területen, amelyet az ukrán légierő más, telepített légvédelmi eszközei is őriztek.

Az őrnagy merészen megközelítette az ukrán légvédelmi eszközök által őrzött műveleti területet, majd rendkívül alacsonyan szállva, már az ellenséges radarok által is észlelve gépével behatolt a célterületre. Azonnal az ukrán Buk–M1-es felé fordult, és egy rakétával rögtön megsemmisítette, majd elhagyta a célterületet 

– így indokolta közleményében a kitüntetést az orosz védelmi minisztérium. Hozzátették azt is, hogy Viktor Dudin a háború későbbi napjaiban mindemellett további célpontokat is megsemmisített. 

(Borítókép: Szergej Sojgu 2022. április 19-én. Russian Defence Ministry / AFP)

Rovatok