Index Vakbarát Hírportál

Stummer János keményen kritizálta Jakab Pétert

2022. május 8., vasárnap 16:39

A Jobbik pártelnöki pozíciójáért induló Stummer János a Facebook-oldalán közzétette a párt tisztújító kongresszusán elmondott beszédét, amelyben keményen bírálta Jakab Pétert.

A Jobbik szombaton megtartott  XXIV. tisztújító kongresszusán, ahogy beszámoltunk róla, nagy többséggel, 71,4 százalékos támogatottsággal újraválasztották Jakab Pétert a Jobbik elnökévé. A tisztségért Stummer János, a párt egykori országgyűlési képviselője is indult, aki csupán a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg. 

A kongresszuson 245 küldött voksolt, a szavazatokból mindössze kettő volt érvénytelen. A nem sajtónyilvános esemény után a pártelnöki pozíciót megszerzett Jakab Péter a közösségi oldalán köszönte meg közvetlenül az ülés után a megszavazott bizalmat:

Ma jobbikos harcostársaim újabb két évre megbíztak a párt vezetésével. Köszönöm a felhatalmazást, köszönöm a bizalmat! Soha nem adjuk fel! Fizessenek meg a tolvajok! Jólétet minden magyarnak!

írta Jakab Péter a Facebook-oldalán. 

A korábbi parlamenti ciklusban a párt színeiben a parlamentbe jutott Stummer János az április 3-ai választáson Békés megye 1-es számú választókerületének képviselőjeként most nem szerzett mandátumot. 

Stummer már a választás éjszakáján tett nyilatkozata miatt elítélte Jakab Pétert, mert a Jobbik elnöke egyértelműen Márki-Zay Pétert okolta a hatpárti ellenzék kudarcáért. Akkor Jakabot agresszív kismalacnak nevezte a vele koalícióban lévő képviselő nyilvános hibáztatásáért. Stummer ezután április végén bejelentette, hogy indul ellene a Jobbik elnöki székéért. 

Május 7-én a pártelnöki pozíciótól is elesett a párt tisztújító kongresszusán, amire az ott elmondott beszédének nyilvánosságra hozatalával reagált. Kemény kritikával illette az újraválasztott pártelnököt: 

Ezen a kongresszuson rajtam kívül ki is a másik elnökjelölt, merthogy nem Jakab Péter az. Kedves Péter, mondjuk ki, az utóbbi két évben nem te vezetted, nem te irányítottad ezt a pártot. Négy évvel ezelőtt azt írtad nekem, hogy beszélni tudsz, de vezetni nem, az utóbbi két évben pedig ezt az állításodat bizonyítottad be. Te beszéltél, de más-mások vezettek és irányítottak helyetted

– közölte Stummer János a Facebook-oldalán. Hozzátette: Jakab Péter elnökként olyan embereknek adott döntési jogot, akik a párttársak megkérdezése nélkül, sokszor az ellenvetéseiket figyelmen kívül hagyva kötöttek megállapodásokat az egész közösség nevében. Szerinte ezek az emberek felelősek a Jobbik utóbbi két évének kudarcaiért: „a szerencsi időközin elszenvedett vereségért, az előválasztáson produkált csúfos negyedik helyért és az országgyűlési választás 29–0-s katasztrófaeredményért is”.

Stummernek az a véleménye, hogy a közösség és az újonnan megválasztott pártelnök együttműködését azzal kellene kezdeni, hogy kimondják: nagy bajban vannak. 

Mert amikor ez a korábban világos és messziről is jól látszó üzenetekkel politizáló jobboldali párt mostanra ideológiailag teljesen kiüresedett, akkor bizony bajban vagyunk. Amikor az egykor stabil középpártnak számító Jobbik a következő hónapokban a választási kudarc miatt történetének legnagyobb leépítése előtt áll, akkor bajban vagyunk.

A politikus szerint vissza kellene térni a nemzeti útra, és változtatniuk kell a Jobbik belső működésén.

Rossz hangulat, sötét szobák, fenyegetések, retorziók, félelem van most sokakban. De nem volt ez mindig így. Volt egyszer egy Jobbik, ahová mindig örömmel jöttünk

– fogalmazott Stummer János, hozzátéve, hogy szerinte az ellenzéki összefogást újra kell gondolni, fel kell állni a hatpárti koalíció asztalától, senkivel nem összeveszve, és saját útjukra kell lépni. Az ellenzéki összefogást a Jobbikon belül kell felépíteni, a többi párttal való együttműködést pedig 2024-ig zárójelbe kellene tenniük.

(Borítókép: Stummer János. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok