Index Vakbarát Hírportál

Pluszjuttatást követel a pedagógus-szakszervezet a menekült gyerekek oktatására

2022. május 9., hétfő 14:47

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezi, hogy azoknak az óvodapedagógusoknak, pedagógusoknak, oktatóknak is állapítsanak meg pótlékot többletmunkájuk elismeréseként, akik a délelőtti foglalkozásokon, tanórákon integráltan, vagyis a magyar diákokkal együtt oktatják, nevelik az Ukrajnából érkező menekült gyermekeket.

A PSZ közleményben emlékeztet, hogy Magyarország szerepet vállal az ukrajnai menekült tanulók oktatásában. A kormány tanulónként havonta 130 ezer forint támogatást ad annak a csaknem hatszáz oktatási intézménynek, amely délutánonként vállalja a menekültek felzárkóztatását, a magyar nyelvi ismeretek megszerzését.

A PSZ ugyanakkor azt kéri, hogy a pótlék összege legyen azonos a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékkal.

Ez a pótlék minden óvodai, általános iskolai és középiskolai pedagógusnak, oktatónak járjon visszamenőleg a befogadás pillanatától az orosz–ukrán háború lezárásáig. A juttatást fenntartótól függetlenül kapják meg a munkavállalók, vagyis azok, akik állami, alapítványi vagy egyházi intézményben dolgoznak

– kéri a szakszervezet.

Elvárások az új kormánnyal szemben

Közölték azt is, hogy Totyik Tamás, a PSZ alelnöke egy nemrégiben Varsóban tartott konferencián már javasolta, hogy azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, akik a menekült gyerekeket, diákokat nem a délutáni felzárkóztatáson, hanem integráltan oktatják, adjanak célzottan pluszjuttatást. Ezt a javaslatot az OECD és az Európai Bizottság konferencián jelen lévő képviselője elfogadta.

A PSZ elvárja a megalakuló új kormánytól, hogy ezen támogatáshoz a jogi hátteret és a pénzügyi fedezetet az első feladatai között teremtse meg

– hangsúlyozták a közleményben.

Rovatok