Index Vakbarát Hírportál

Mától több mint harminc százalékkal drágább taxizni

2022. május 9., hétfő 07:15

Hétfőtől drágultak a budapesti taxik viteldíjai, az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nőtt, a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Közgyűlés döntése alapján, számol be róla a hirado.hu.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés április 13-án módosította a taxirendeletet. A 33 százalékos emelést a jelentős üzemanyagár-emelkedéssel, valamint a megnövekedett inflációval és a minimálbér emelkedésével indokolták.

Folytatódnak az egyeztetések

Legutóbb 2018 júliusában emelkedtek a taxik viteldíjai, a mostani emelés május 9-étől hatályos. A közgyűlés az előterjesztést egyhangúlag fogadta el, ezzel párhuzamosan a főváros vezetése folytatja az egyeztetéseket a taxis érdekképviseleti szervekkel egy budapesti taxizást alapjaiban megreformáló csomagról.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a probléma gyökerét az inflációban és az üzemanyagárak várható emelkedésében jelölte meg, erre tekintettel a taxis érdekvédelmi szervezetek áremelésre tett javaslatát méltányolhatónak tartotta. Fontos célnak nevezte azonban a minőségi és elérhető árú személyszállítás fenntartását is. Ennek érdekében három dolgot javasolt:

  1. Hatósági ár helyett ársapkát, hogy egy – az inflációt, az üzemanyagárat és az átlagkeresetet is figyelembe vevő –  automatikus képlet alapján évente automatikusan korrigálni lehessen a taxidíjak felső korlátját, miközben a szolgáltatók árversenye is megmarad.
  2. Le a hiénákkal! Rendelettel korlátoznák a tisztességes taxisokat lejárató független „szolgáltatókat”, ezzel a megbízható, bejegyzett taxiszolgáltatók felé terelve őket. (Kis Ambrus főpolgármester-helyettes a Viber és egyéb zárt csoportokban működő, nem taxisok által nyújtott személyszállítási szolgáltatások felszámolására is utalt.) 
  3. Szolgáltatófüggetlen taxirendelést! Viszonylag kevés budapestit fűz szorosabb érzelmi viszony egyetlen szolgáltatóhoz, a lényeg, hogy minél hamarabb megérkezzen a taxi. Éppen ezért pontos adatszolgáltatás előírásával kötelezővé kell tenni a taxiszolgáltatóknak, hogy az autóik a BudapestGO applikációban is elérhetők legyenek, ezzel megkönnyítve a taxik rendelését. Ez egyébként a taxitársaságok ajánlatainak összehasonlítását is elősegítené, tovább erősítve a versenyt.

Az Index arról kérdezte a taxisokat, elegendőnek tartják-e a megemelt tarifát, mire számítanak a benzinárstop vége után, és kevesebb utasuk lesz-e a jövőben.

Keveslik a tarifaemelést a budapesti taxisok

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok