Index Vakbarát Hírportál

Hadgyakorlatot tartottak Magyarországon, Szentkirályi Alexandra is fegyvert ragadott

2022. május 9., hétfő 16:36

A Magyar Honvédség a hétvégén vett részt a Black Swan 2022 nevű nemzetközi különleges műveleti gyakorlaton, amelyet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is megtekintett.

A Honvédelem.hu korábban azt írta, hogy a Black Swan egy nagyobb NATO-s akció, a Trojan Footprint részét képezi, amely jelenleg is zajlik „a NATO egész keleti szárnyát lefedve, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig”.

Magyarországon alapvetően két területre koncentrálva tevékenykedünk majd a gyakorlat során. Szolnoki központtal, a magyar különleges műveleti osztag vezetése mellett amerikai, osztrák és román különleges műveleti csoportok fognak gyakorlatozni, illetve Újdörögdön egy rohamlövész-képességet alakítunk ki a hozzánk csatlakozó lengyel katonák segítségével

ismertette Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője.

A hadgyakorlatról először Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolt be vasárnap Facebookon egy fotóval. 

Később egy újabb, képes bejegyzést is közzétett a különleges műveleti egységek hadgyakorlatáról, amelyben azt írta: a Black Swan 2022 keretében „három ország területén összesen több mint hatszáz katona és más résztvevő” gyakorlatozott, ő pedig Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával a Szolnokon és Táborfalván gyakorlatozó katonákat szemlélte meg. 

Egy veszélyes világ köszöntött ránk, amelyben még inkább felértékelődött a felkészült és jól felszerelt hadseregek szerepe

– írta bejegyzésében a kormányszóvivő.

Rovatok