Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan Magyarországra érkezik az uniós Pegasus-bizottság

2022. május 10., kedd 19:02 | aznap frissítve

Megszületett a döntés arról, hogy Magyarországon fog vizsgálódni az Európai Parlament illegális megfigyelések után nyomozó csoportja – írta közösségi oldalán a DK brüsszeli képviselője, Rónai Sándor.

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője közösségi oldalán adott hírt arról, hogy Brüsszelben elfogadták indítványát a magyarországi megfigyelések helyszínen történő kivizsgálására. 

Az Európai Parlament Pegasus-bizottságának tagjai jönnek Magyarországra, hogy első kézből kapjanak információkat az illegális megfigyelésekről

– írta. A politikus hozzátette, hogy reméli, Varga Judit meghallgatása iránti kérelmet is jóvá fogják hagyni, de erről később születik döntés. 

A helyszíni nyomozás után az uniós Pegasus-bizottságnak 12 hónapon belül be kell nyújtania hivatalos jelentését a brüsszeli testületnek az EU-ban használt kémszoftverekről. Négy IT-szakember véleményét kérték ki a témában kedden. Ugyanezen a napon derült ki, hogy Pedro Sánchez, a spanyol kormányfő telefonját is lehallgatták, ami miatt leváltották az ország hírszerző központjának fejét, Paz Estebánt.

Rovatok