Index Vakbarát Hírportál

Reagált a Belügyminisztérium, a rendőrség nem figyel meg képviselőket

2022. május 11., szerda 20:51

Az ügyészség arról kapott bejelentést, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának nyomozói engedély nélkül figyelhettek meg embereket az elmúlt években. A célszemélyek között lehetett a független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos is, aki a történtekre Facebook-oldalán reagált. Néhány órával később a Belügyminisztérium is közleményt adott ki.

A képviselő közösségi oldalán arról írt: ez egy rendkívül súlyos történet, és úgy értesült, hogy más képviselő is érintett volt. Mint írta: állampolgári jogaira hivatkozva betekintést kért a felderítő főosztálytól az őt érintő iratokba, a napokban fog lejárni a válaszadási határidő. 

A Blikk szerint a városligeti fák kivágása ellen tüntető Ligetvédők csoportjának több tagja és egy ismert celeb is a célszemélyek között lehetett.

A Belügyminisztérium néhány órával később, május 11-én, szerda délután reagált. Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: „Magyarországon – mint minden demokratikus jogállamban – bárki, bármikor, bármilyen tartalmú beadvánnyal fordulhat a hatóságokhoz. Teheti ezt egy büntetőeljárás gyanúsítottjaként, védekezésének részeként, akár valótlanságokat állítva is.”

A Belügyminisztérium sajnálattal veszi tudomásul, hogy a média rendre az egyértelmű képtelenségek árnyékára figyel. Akik pedig még hajlandók a légből kapott értesüléseket figyelemmel kísérni, előbb vagy utóbb azzal szembesülnek, hogy a valósághoz semmi vagy legalábbis nem sok közük van. Figyelemre méltó, hogy ezeknek az ügyeknek a szereplői azonosak, állítólagos ügyeiket ugyanazok hozzák nyilvánosságra. A tárca kénytelen sokadszorra leszögezni: országgyűlési képviselőt a rendőrség – így a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztálya – nem figyelhet meg, tehát nem figyel meg. A képviselők munkásságának figyelemmel kísérése a választópolgárok, és nem a rendőrség feladata

– olvasható a közleményben, amelyben hozzáteszik: a leplezett és a titkos információgyűjtésre alkalmas eszközök alkalmazásának szabályai Magyarországon egyértelműek és nyilvánosak. Azokat a Belügyminisztérium irányítása alatt álló szervek maradéktalanul betartják.

(Borítókép: A Belügyminisztérium épülete Budapesten, a Széchenyi István tér 3–4. szám alatt 2017. április 2-án. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok