Index Vakbarát Hírportál

Hetven kutyának vágatta el a hangszálait egy karcagi férfi

2022. május 11., szerda 10:39

Állatkínzás miatt emelt vádat egy 32 éves férfi ellen a Karcagi Járási Ügyészség. Az ebszaporításból élő karcagi férfi 148 kutyát tartott kis méretű kennelekben, megfelelő táplálék és orvosi ellátás nélkül. Az állomány felének pedig azért vágatta el a hangszálait, hogy a szomszédok ne vegyék észre, milyen sok kutyát tart.

A vádirat szerint a férfi 2020 őszén Karcagon, két családi ház udvarán összesen 148 kutyát – mopsz, spániel, uszkár, spicc, westie, bichon – nevelt sötét, szűkös kennelekben, rossz hűtőszekrényekben és hűtőládákban. Az ebek nemcsak szomjaztak, de alultápláltak is voltak.

A korlátozott mozgási lehetőségek miatt a felnőtt állatok karmai túlnőttek. Az alom és a rendszeres takarítás hiánya miatta pedig az ebek szőrzete rendkívül szennyezett volt, sokuk mancsát felmarta a vizelet és az ürülék. A nagy fokú elhanyagoltság, a zsúfolt tartás következtében 46 ebnél viselkedészavar alakult ki.

A méltatlan tartási körülményeken túl a férfi a szükséges orvosi ellátást sem biztosította a megélhetését szolgáló állatoknak. Így az állomány felének több mint fele bőrbetegségekben, fogínybetegségben, valamint hallójárat-gyulladásban szenvedett. Közülük

hat ebnél visszafordíthatatlan egészségkárosodás is kialakult,

amelyet az idejében biztosított állatorvosi ellátás megelőzhetett volna.

A szomszédok előtt titkolta az állatokat

A szaporítótelepet működtető férfi igyekezett leplezni a lakókörnyezete előtt, hogy milyen nagy állományt nevel, ezért megbízást adott egy másik férfinak arra, hogy a folyton csaholó kutyák hangszálait vágja el. A megbízott ismeretlen férfi 

2018 és 2020 között összesen 70 állat hangszálait távolította el altatásban.

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság börtönben letöltendő szabadságvesztést szabjon ki a vádlottal szemben, és tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. Az ügyészi indítvány alapján a férfira – amennyiben beismeri tettét – egy év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés vár.

Rovatok