Index Vakbarát Hírportál

A kínai elnök is gratulált Novák Katalinnak

2022. május 11., szerda 13:44

Újabb magas rangú vezető gratulált a kedden hivatalba lépett Novák Katalin köztársasági elnöknek. Ezúttal a kínai elnök fejezte ki gratulációját és az együttműködés folytatására vonatkozó szándékát. De hasonlóan tett nemrég az izraeli államfő és az amerikai külügyminiszter is.

Hszi Csin-ping is kifejezte gratulációját Novák Katalinnak köztársasági elnöki hivatala átvételéhez. A CGTN kínai állami médium által közölt üzenetben a kínai elnök magas szintűnek nevezte az utóbbi évek kínai–magyar kapcsolatait.

Emellett arról is írt, hogy a két ország gyümölcsöző együttműködést folytat különféle területeken, valamint nemzetközi és régiós ügyekben is.

Hszi Csin-ping leszögezte, hogy nagy jelentőséget tulajdonít a kínai–magyar kapcsolatok fejlesztésének, egyúttal készen áll arra, hogy az új magyar államfővel a két ország közötti közös politikai bizalom és hagyományos barátság elmélyítésén dolgozzon. 

A kínai elnök ezenfelül felkérte Novák Katalint az Egy Övezet, Egy Út és más korábban megkezdett együttműködés, illetve a két ország átfogó stratégiai partnerségének folytatására.

Az izraeli elnök is gratulált

Szintén levélben fejezte ki gratulációját Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök számára Izrael államfője, Jichák Herzog, aki sok sikert kívánt politikustársának – számolt be az MTI. Novák Katalin szerdán közösségi oldalán is megosztotta a gratulációt.

Jichák Herzog angol nyelvű levelében azt írta: Magyarország megbízható szövetségese Izraelnek a nemzetközi fórumokon, és ott él az egyik legnagyobb zsidó közösség Európában. Azt is hozzátette, hogy Izrael megbecsüli és értékeli kapcsolatát Magyarországgal.

Novák Katalin kedden lépett hivatalba Magyarország új államfőjeként, amihez többek közt az amerikai külügyminiszter is gratulált. Azóta az első elnöki határozatai is megjelentek. 

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok