Index Vakbarát Hírportál

Itt a névsor, ők lehetnek az új Orbán-kormány miniszterei

2022. május 11., szerda 13:09

A Miniszterelnöki Sajtóiroda közleménye még csak arról szól, hogy Orbán Viktor megbeszélést folytatott a kormányalakításról, de a tanácskozáson részt vevők névsora árulkodó lehet.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A tanácskozáson Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt – ismertette a sajtófőnök.

A felsorolásból feltűnően hiányzik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter, akik valószínűleg „igazoltan voltak távol”, hiszen Marokkóban vannak hivatalos úton.

Szijjártó Péteren és Varga Mihályon kívül a 2018-2022 közötti ciklus miniszterei közül hiányzott a megbeszélésről Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Várható átalakítások

Minden eddiginél hierarchizáltabb kormányszerkezet jöhet létre, a kormánykörökben már terjed egy olyan szerkezeti ábra, ami a leendő kabinetet ábrázolja, ez alapján a miniszterelnök mellett közvetlenül egy gazdaságfejlesztési és egy nemzetbiztonsági főtanácsadó dolgozhat, ők alkothatják a legbelső kört – értesült az Azonnali. A rangsorban ezután három kiemelt minisztérium következhet: a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és a még nem létező gazdaságfejlesztési minisztérium.

Az új kormányban a honvédelmi és az igazságügyi tárca valószínűleg marad olyan, mint volt, de a honvédelem élén a hadiipari érdekeltséggel is rendelkező Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt nagykövet, Szentkirályi Alexandra férje válthatja Benkő Tibort.

Az egészségügy után a közoktatás is a Belügyminisztériumhoz kerülhet, viszont az önkormányzati feladatok a Miniszterelnökség alá tagozódhatnak. Az önkormányzatok fejlesztési ügyei részben a Lázár János által vezetett vidékfejlesztési tárcánál, részben Navracsics Tibornál landolhatnak. Utóbbiból várhatóan uniós miniszter lesz, de elképzelhető, hogy tárca nélküli pozícióban.

Nagy István maradhat a csökkentett hatáskörű Agrárminisztérium élén. További kérdés az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak az átalakítása. Az Emmi vélhetően nem a ma ismert formájában működik tovább, míg az ITM-nek is szűkülhet a portfóliója, de kaphat cserébe humán területeket az Emmitől.

Korábbi cikkünkben bővebben is foglalkoztunk az új kormány lehetséges összetételével és az előző ciklusokban történt változtatásokkal. A fentieken túl ebben arról írtunk, hogy Varga Mihály maradhat a pénzügyi tárcavezető, de létrehozhatnak egy új gazdasági minisztériumot, amelynek várományosa az a Nagy Márton lehet, aki a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatói tisztsége után a jegybank alelnökeként dolgozott, távozása után gazdaságpolitikai miniszterelnöki megbízott volt.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök (b4) a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én. A tanácskozáson Csák János (j2), Gulyás Gergely (b5), Lázár János (b6), Nagy István (b2), Nagy Márton (j6), Navracsics Tibor (b7), Palkovics László (b), Pintér Sándor (j4), Rogán Antal (j3), Semjén Zsolt (b3), Szalay-Bobrovniczky Kristóf (j5) és Varga Judit (j) vett részt. Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Rovatok