Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék közösen sürgeti az ápolók béremelését

2022. május 12., csütörtök 19:00

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából a Párbeszéd csütörtökön közleményben követelt ötvenszázalékos ágazati béremelést, a Demokratikus Koalíció pedig az ápolók melletti kiállást sürgetett. Az LMP parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatón szólalt fel az ápolói bérek vásárlóértékének megőrzése mellett.

A Párbeszédnek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint nem megaláztatás, hanem valódi hála és köszönet jár az ápolóknak. Az ellenzéki párt azt írta:

az Orbán-kormány évek óta csak hitegeti az egészségügyi szakembereket, de érdemi intézkedés nem történik.

A magyar ápolók bérezése messze elmarad európai szaktársaikétól – tették hozzá, kiemelve, hogy Szlovákiában is a kétszeresét, Csehországban a háromszorosát keresi egy ápoló, miközben a magyar egészségügyi dolgozók – a szakemberhiány miatt – 10-12 órát robotolnak.

Véleményük szerint a kormánynak azonnal és érdemben meg kell oldania az ápolók bérezési problémáit. Mint írták, évek óta követelnek „minden trükközés nélküli” ötvenszázalékos béremelést az egészségügyi dolgozóknak.

A DK és az LMP is elmondta a véleményét

Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő, a DK egészségügyi szakpolitikusa szintén közleményben mondott köszönetet azoknak az ápolóknak, akik több mint egy évtizede kitartanak a magyar egészségügyben, „dacára a katasztrofális munkakörülményeknek és a megalázóan alacsony béreknek”. Külön hálával szólt azokról, akik a koronavírus-járvány idején folytattak mindennapi küzdelmet az emberéletek megmentéséért.

A DK szerint kötelesség kiállni a magyar egészségügyben hősiesen helytálló ápolókért. Felháborítónak nevezték, hogy Orbán Viktor kormánya „ennek a megbecsülésnek és tiszteletnek a legkisebb jelét sem mutatja”, és az egészségügyet annyira „mostohagyerekének” tekinti, hogy azt „a következő négy évben a Belügyminisztérium egyik altagozatává kívánja silányítani”.

Ungár Péter LMP-frakcióvezető budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: a kormánynak lépnie kell azért, hogy az ápolók bére legalább a vásárlóértékét megőrizze. Rámutatott: bár csekély mértékben, de emelkedtek az ápolói bérek az elmúlt időszakban, a növekményt ugyanakkor teljes egészében elvitte az infláció – írta az MTI.

Lesz-e felmondási hullám?

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület alelnöke az ápolók világnapja alkalmából nyilatkozott az Indexnek az ápolók jelenlegi helyzetéről. Többek között elmondta, hogy lesz-e a tilalom lejárta után mindent elsöprő felmondási hullám, hogy érződnek-e még a Covid-hatások, és hogy melyek azok az egészségpolitikai lépések, amelyeket az újonnan megalakuló kormánynak mihamarabb meg kell lépnie.

Rovatok