Index Vakbarát Hírportál

Viharos szél, heves zivatarok – több megyére is narancssárga figyelmeztetés van érvényben

2022. május 13., péntek 06:21

Péntekre valamennyi megyére figyelmeztetést adtak ki zivatar miatt; négy megyében narancssárga riasztás van érvényben, ahol heves zivatarok kialakulására lehet számítani – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Pénteken erőteljes lesz a felhőképződés, ennek ellenére az ország nagyobb részén több órára kisüt a nap – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat

A felhők majd a délutáni órákban szakadoznak fel észak, északnyugat felől. Több helyen pedig számíthatunk záporra, zivatarra, de még így is lesznek olyan területek, amelyek szárazon maradnak. Ugyanakkor az esti órákra csökken a csapadékhajlam. A szél pedig mindenütt északnyugatira fordul, és felerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 32 fok között valószínű.

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint péntekre valamennyi megyére figyelmeztetést adtak ki zivatar miatt. Négy megyében narancssárga figyelmeztetés van érvényben, ahol heves zivatarok kialakulására lehet számítani.

Az alábbi megyékben a villámlások mellett a zivatarokat kísérő szél és a jégeső is kockázatot jelent:

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írja, napközben több helyen lehet zivatar, délután a keleti, délkeleti megyékben heves zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek. Az esti, késő esti órákra jelentősebben csökken a csapadékhajlam.

A zivatarokat viharos széllökés (általában 60-90 kilométer per órás), jégeső (keleten akár 2 centiméter fölött), lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 milliméter) kísérheti.

(Borítókép:  Balázs Attila / MTI)

Rovatok