Index Vakbarát Hírportál

Akár 80 forint is lehet a tojás átlagára

2022. május 13., péntek 06:05

Hiába elég a takarmány, már most annyiért adják, mint még soha – a háború okozta bizonytalanság miatt. Ugyanezért a kenyér, a hús és a tejtermékek ára is tovább emelkedhet a következő hónapokban.

80 forintba is kerülhet egy darab tojás. Bár nem eldöntött, hogy melyik volt előbb, másfélszer annyira drágult a tojás, mint a tyúk.

A KSH friss adatai szerint egyik hónapról a másikra majdnem 15 százalékkal drágult a tojás, de már áprilisban majdnem 588 forintba került 10 darab.

Húsvétra lőtt ki az ára, amikor átlag felett vásároltak belőle, és akkor már áprilisban majdnem 15 százalékkal többet kértek érte a magyar boltokban, mint márciusban.

Ennek ellenére alig kell külföldit behozni, mert tízből kilencet itthoni tyúkok tojnak az Agrárgazdasági Kamara legújabb közlése szerint.

A magyar termelők eközben egyre többet kérnek a tojásokért, aminek több oka is van – köztük egy a madárinfluenza-járvány, amely terjedni kezdett Magyarországon, és főleg a délkeleti megyékben tombol. Már Békésben, Csongrád-Csanád megyében, Bács-Kiskun megyében és újabban Szabolcsban is megjelent a betegség.

A takarmányok árának az elszállása, valamint az energia- és a munkaerőköltségek megugrása is azt eredményezte, hogy a termelők jó része most már az önköltségszint közelében vagy az alatt működik

– mondta Kovács Nóra az RTL Klub Híradójának.

A takarmány már majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy éve. Egy tonna búzáért 150 ezer forintot is kérnek az árutőzsdén, ami soha nem volt ennyire drága. A háború miatti bizonytalanság hajtja fel az árakat, emiatt a tojás bolti ára 10 százalékkal tovább emelkedhet az elkövetkező hónapokban.

A legolcsóbb tojások akciósan se lesznek 55-60 forintnál alacsonyabb árszinten. Jellemző a 70-80 forint/darabos tojásárszint, ami valóban meghökkentő emelkedés. Egészen biztos, hogy a drágulás folytatódik. Ez az év sajnos ilyen. 2022-ben biztos, hogy nem lesz visszarendeződés semmilyen alapvető élelmiszerár esetében

– mondta Raskó György agrárközgazdász, aki szerint idén már nem lesz olcsóbb a hús és a kenyér, ahogy a tejtermékekért sem kérnek majd kevesebbet. A Világbank is további áremelkedést jelzett előre friss jelentésében. Globális átlagban úgy számolnak, hogy az idén várható élelmiszer-drágulás a 23 százalékot is megközelítheti.

(Borítókép: Tojások a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. sápi telephelyén 2019. október 10-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok