Index Vakbarát Hírportál

Csalók éltek vissza Merkely Béla nevével, három gyanúsított is van

2022. május 14., szombat 10:35

Személyes adattal visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály 2022 januárjában, mert egy weboldalon Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nevével visszaélve, valamint egy vele máshol és más céllal készült videóval jogtalanul reklámoztak arteriográfos állapotfelmérést.

Az eljárás adatai szerint egy cég munkatársai telefonkönyvből, a nevük alapján kiválasztva próbáltak elsősorban idős embereket felhívni, hogy „akciósan” 3500 forintért érdiagnosztikai vizsgálatot ajánljanak, majd több százezer forintért közérzetjavító és wellness-eszközöket adjanak el nekik − közölte honlapján a rendőrség.

A nagyobb hatás kedvéért Merkely Béla állítólagos ajánlását nemcsak honlapjukon tüntették fel, de beszélgetéseken is hangsúlyozták. Az üzletkötők hol tudományosnak tűnő, hol az érzelmekre ható ilyen és hasonló szövegpanelekkel próbálták elérni, hogy a magas ár ellenére vásároljanak tőlük:

Teljesen megértem, Marika, viszont itt nem az a lényeg, hogy ez mennyibe kerül hanem, hogy pár évvel később, a jövőbe tekintve, mikor a kis Marcika majd elballag, akkor ön is ott tudjon lenni vele, örülni a családdal, átadni neki a virágot és könnyes szemekkel gratulálni neki, ne pedig mikor a család elmegy a ballagásra, akkor csak utána láthasson róla képeket az ágyban fekve, mert a lakást se tudja elhagyni.

A BRFK Bűnügyi Főosztály nyomozói a szükséges eljárási cselekmények elvégzését követően az elmúlt napokban személyes adattal visszaélés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki cég három vezetőjét és munkatársát. A Merkely nevével visszaélő weboldal már nem elérhető.

Nem először történt hasonló eset. Mint azt megírtuk, korábban „életmeghosszabbító” szereket reklámoztak Merkely Bélával.

Rovatok