Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a bértárgyalásokat a Tungsramnál

2022. május 14., szombat 09:57

A bértárgyalásokat felfüggesztették és előbbre hozták a tervezett nyári leállásokat a Tungsramnál.

Április végén számoltunk be arról, hogy 1600 munkatársától válik meg a Tungsram, a cég azóta csődvédelmet kért.

Május végén újabb két hétre leáll a gyártás a Tungsram Group öt hazai gyárában, Budapesten, Kisvárdán, Hajdúböszörményben, Nagykanizsán és Zalaegerszegen – értesült a Népszava a cég egyik dolgozójától.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lap kérdésére megerősítette: a cégvezetés arról tájékoztatta őket, hogy május 30-tól két hétre ismét leáll a termelés a gyárakban. Mehlhoffer Tamástól, a társaság pr- és kommunikációs igazgatójától az alábbi választ kapták:

A cég a nyári tervezett gyári leállásait előbbre hozza. Így ezek tervezetten május 30. és június 10. között, részleges leállással valósulnak meg. A részleges leállások gyáranként különböző területeket fognak érinteni. A leállás idejére a munkáltató az érintett munkavállalók részére szabadságot ad ki.

A faliújságról tudták meg, hogy csődvédelmet kért a Tungsram

A kommunikációs vezető azt is leszögezte, hogy a csődvédelem alatt a Tungsram Operations Kft. vezetése mindent megtesz, hogy a vállalatot tovább működtesse egy rentábilis üzleti struktúrára való átállás alapján. A tervezett leállás is ezt a célt szolgálja.

Sallai Gábor, a szakszervezet elnöke arról is beszélt a lapnak, a műszak végén, hogy a faliújságra kitett papírról tudták meg, hogy csődvédelmet kért a cég. Hozzátette:

Az év elejétől az volt az álláspontjuk, hogy az esztendő második felében lesz aktuális a béremelés, erről tárgyaltunk folyamatosan, ám most ezt is felfüggesztették. Az álláspontok amúgy egyelőre nem találkoztak, a vezetés hat százalékos emelést ajánlott, mi tizenkettőt kértünk legutóbb.

Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója április elején adott interjút az Indexnek.

(Borítókép: Dolgozó a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában 2019. január 7-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok