Index Vakbarát Hírportál

Donáth Anna a magyar és a szlovák kormánynak írt nyílt levelet

2022. május 15., vasárnap 20:50

A Momentum elnöke arra kérte a magyar és a szlovák kormányzatot, hogy tegyenek érdemben a Sajóba ömlő bányavíz ellen, mert az ő feladatuk az, hogy jobbá tegyék a jelent, és őrizzék a jövőt.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP képviselője a közösségi oldalán számolt be arról, hogy nyílt levelet juttatott el a magyar és a szlovák kormányokhoz a Sajó szennyezettsége miatt.

Ökológiai katasztrófa zajlik a Sajó folyóban, és az ipari szennyezés miatt teljesen kihalhat az élővilága

– ismertette a helyzetet az ellenzéki politikus, aki szerint az emberek ugyan egyre környezettudatosabbak a mindennapokban, de az óriáscégek és óriásszennyezők tevékenysége ellen is fel kell lépni.

A kormánynak jobbá kell tennie a jelent

Ha ezekre a cégekre máshogy nem lehet hatni, akkor a kormányoknak kell kikényszeríteniük tőlük a környezettudatos működést:

Mert a hatalom mindig arra kap felhatalmazást, hogy jobbá tegye a jelent, és őrizze a jövőt. Környezetvédelem nélkül azonban nincs jövő, mert a zöldkérdés létkérdés.

Ezért Donáth Anna levélben kéri a magyar és a szlovák kormányokat, hogy tegyenek a Sajóba ömlő bányavíz ellen. A Momentum elnöke szerint mindkét kormány tétlenül nézte eddig az ökológiai katasztrófa bekövetkeztét:

Egyetlen, május eleji ígérgetésen kívül semmi érdemleges lépés nem történt, és ez az ígéret is csak annak az akciónak az eredménye, hogy a környezetvédelmi minisztérium elé locsoltak 1000 liter szennyezett vizet.

Donáth végezetül azonnali beavatkozásra szólította fel a kormányokat. „Hiszen ma van a nemzetközi klímaváltozási akciónap, Önök pedig még ezen a napon is homokba dugják a fejüket.”

Rovatok