Index Vakbarát Hírportál

Ezeket a feladatokat adta Ujhelyi István az új kormánynak

2022. május 15., vasárnap 10:12

Hétfőn választja meg az országgyűlés – immár ötödik alkalommal – Orbán Viktort miniszterelnöknek. Ennek apropóján Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő öt pontban foglalta össze az új kormánnyal szemben megfogalmazott elvárásait.

A politikus nyílt levelében egyebek mellett azt írja:

Kétségtelen, hogy az elmúlt tizenkét évben lezajlott rendszer kiépítésnek vannak olyan eredményei, amelyek a nemzet valódi érdekét szolgálják, ezek azonban egyáltalán nincsenek egyensúlyban azzal a figyelemmel és erőforrással, amely a klientúraépítésre, a szűk elit feltőkésítésére és a mindezt elfedni szándékozó propagandára ment el.

Szerinte az elmúlt tizenkét évet Magyarország történelmi lehetőségének bűnös elszalasztása jellemezte. Ha Orbán Viktor az erőforrásokat nem a saját rendszere, hanem az egész nemzet szolgálatába állítja, ma egy erősebb, fejlettebb, önállóbb és fenntarthatóbb országban élnénk. 

Orbán Viktornak ezért az ötödik kormányfői esküje előtt „egyfajta házi feladatként" az alábbi öt pontot ajánlotta:

  1. Jusson kompromisszumra az Európai Unióval a Magyarországnak járó, de jelenleg befagyasztott források ügyében! Összességében közel 18 ezer milliárd forint sorsa forog kockán az elmúlt évtizedekben tett, EU törvényeivel és értékeivel ellentétes lépések miatt. Az ötödik Orbán-kormány kötelessége megfelelő garanciákat adni és kompromisszumokat kötni, mert Magyarország most súlyos károkat szenved. Megfelelő és azonnali lépés legyen az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, amellyel szemben a Fidesznek csak politikai, nem pedig elvi fenntartása lehet, hiszen az utolsó írott, így még mindig hatályos választási programjukban maguk is az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett érveltek.
  2. A Covid-járvány és a háború kettős feszítésében egyre erősödő gazdasági válság sokak számára ellehetetlenítette a méltó, alapvető életkörülményeket. Az infláció elszabadulása súlyos megélhetési válságot jelent a legsérülékenyebb társadalmi rétegeknek. A bevezetett hatósági árszabályozó intézkedések szükségesek voltak, de nem elégségesek és végképp nem fenntarthatóak. Az ötödik Orbán-kormány egyik első lépése kell legyen, hogy bevezeti az „alapkupont”, egyfajta élelmiszerjegyet, amely szigorúan rászorultsági alapon biztosítja az alapvető élelmiszerekhez való ingyenes hozzáférést az inflációs válság idejére.
  3. A kormány eddig elmulasztotta  az átfogó és eredményes energiahatékonysági program végrehajtását. Az orosz energiafüggőség szükséges legyűrésére tekintettel eljött az idő, hogy jelentős uniós forrásokat fordítsunk kizárólag és célzottan a lakossági energiafelhasználás fenntarthatóságára. A Fidesz által bevezetett és működtetett rezsicsökkentés átmeneti könnyítést jelent a lakosság számára, annak terheit azonban az államnak továbbra is fizetnie kell, valódi költségcsökkentést pedig csakis az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével lehet biztosítani. „Örök rezsicsökkentést” csak akkor tudunk elérni, ha minden lakó-, majd gazdasági és egyéb ingatlant is korszerűsítünk. Hosszú évekre és sok ezer milliárd forint befektetésre van ehhez szükség, de a következő négy évben hazánk számára rendelkezésre álló uniós forrásokból az első ütemek máris megvalósíthatóak.
  4. Tarthatatlan, hogy a magyar társadalom számára legfontosabb pilléreket jelentő ágazatokban dolgozók még mindig nem kapják meg a nekik kijáró valódi megbecsülést. A magyar nemzet sorsa és hosszú távú boldogulása a rendvédelemben, az egészségügyben és az oktatásban dolgozó emberek kezében van, éppen ezért egy olyan jelentős, ágazati minimálbér-rendszert kell kiépíteni, amely átlagon felüli juttatásokkal biztosítja az érintettek megélhetését, méltó munkakörülményeit, életpályáját és megbecsülését. Első lépésként a kormány nyújtson be új nemzeti tervet az uniós helyreállítási alap felhasználásról Brüsszelnek és igényeljen benne megfelelő összeget az érintett ágazat dolgozóinak érdemi bérezéséhez és munkakörülményeinek javításához!
  5. Az elmúlt években az oktatási rendszer minősége és eredményessége lefelé csúszik: a nemzeti alaptanterv erőszakos átalakítása, az oktatásirányítás értelmetlen központosítása, a pedagógusok növekvő terhei és alacsony javadalmazása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Kárpát-medence szellemi erőforrása egyre csak apad. Életre kell nevelni a gyermekeinket, nem pedig egy pártos kultúra beszűkülő elképzeléseinek. Hagyományaink és szellemi tradíciónk aktív megőrzése mellett innovatív új tananyagok, tárgyak és eszközök bevezetésével teljesen új szemlélet szükséges az oktatásban ahhoz, hogy gyermekeink versenyképesek legyenek – a világ változik, nekünk is változnunk kell hozzá. Az új Orbán-kormánynak – amely bár a közoktatást vállaltan nem prioritásként fogja kezelni – a szakmai szervezetek és az innovatív civilek bevonásával párbeszédet kell kezdenie egy végrehajtható és szükséges oktatási reformról.

Ujhelyi nyílt levelében azt írja, szociáldemokrata politikusként reméli, hogy a javaslatok célt érnek. Arra is emlékeztetett, a 2014-es tusványosi beszéde után megfogadta, hogy hetente, nyílt levélben figyelmezteti a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire.

(Borítókép: Ujhelyi István 2021. március 22-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok