Index Vakbarát Hírportál

A DK szerint kiüresítették a népszavazás intézményét

2022. május 16., hétfő 21:25

„Ennek így semmi értelme nincs" – mondta felháborodva Sebián-Petrovszki László a parlamentben, hozzátéve: a DK ebben a színjátékban nem vesz részt, főszabályként nem kezdeményez, és nem támogat népszavazást.

A Demokratikus Koalíció (DK) képviselője, Sebián-Petrovszki László azt mondta parlamenti felszólalásában, hogy Orbán Viktor kormánya tönkretette a népszavazás intézményét, az elmúlt tizenkét év alatt egyetlen érvényes népszavazás sem volt ebben az országban. Indoklásában két részre bontotta az említett időszak népszavazásait:

  1. Amikor az emberek által fontosnak ítélt ügyekben a kormány ellehetetlenítette a népszavazást (például a boltzár ügyében).
  2. Amikor a kormányzat saját maga által fontosnak ítélt (a képviselő által propagandacélokat szolgálónak nevezett) ügyekben bocsátott népszavazásra kérdéseket, ezt viszont a választópolgárok nem értékelték kellő számú érvényes vokssal (kötelező betelepítési kvóta, illetve gyermekvédelem).

A kínai Fudan Egyetem budapesti beruházásáról szóló népszavazásra utalva arról beszélt, hogy az is a kormány politikai szándékainak eshet áldozatul, amennyiben egy olyan időpontra írják ki (a nyári hónapokra), amikor prognosztizálható az érdektelenség és így az érvénytelenség.

Hadd foglaljam össze. Az Orbán-kormányban semmiről nem lehet népszavazással dönteni. Pont.

Sebián-Petrovszki szerint csak színpadi kellék maradt mára a népszavazás, a választók nem tudják felülírni a kormányzati akaratot, ezért a DK ebben a színjátékban nem vesz részt, főszabályként pedig nem kezdeményez, és nem támogat népszavazást a jövőben.

Rovatok