Index Vakbarát Hírportál

Térképen a budapesti betörések

2022. május 16., hétfő 11:56

A Pénzcentrum összeállította Budapest betöréstérképét, amelyen az látszik, hogy a fővárosi kerületek közül a XIV., a III., valamint a XI. kerület voltak azok, ahol a legtöbb házba törtek be.

A portál a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) 2020-as adatai alapján állította össze a betöréstérképet. A PRE-STAT adataiból többek közt az derült ki, hogy hány lakásbetörés volt a fővárosban. A legtöbb a XIV. kerületben, Zuglóban történt: ott 113 esetet regisztráltak,

vagyis átlagosan körülbelül háromnaponta volt egy betörés.

A III. kerületben, Óbudán összesen 101, a XI. kerületben, Újbudán pedig 99 bűncselekmény történt ugyanezen idő alatt. A legkevesebb lakásbetörés az I. kerületben, a Várnegyedben volt, ahol mindössze 12 eset, vagyis havonta átlagosan egy történt. 

A Büntető törvénykönyv (Btk.) azonban külön kategóriaként kezeli a betöréses lopás fogalmát, amely már csak azért is eltér az imént említett lakásbetörésektől, mert nem feltétlenül magáningatlanokban történik. Ezek közül a XI. kerületben volt a legtöbb (161 eset), míg a második helyen a XIV. kerület (151 eset) és harmadikon pedig a III. kerület (145 eset) végzett. A legkevesebb a XXIII. kerületben (20 eset), az I. kerületben (25 eset), valamint a IV. kerületben (43 eset) volt. 

A Pénzcentrum egy korábbi felmérés alapján azt is leírta, hogy a leggyakrabban mi mindent visznek el az otthonokból a betörők: 

A Pénzcentrum cikkében – ahol a térképeken az egyes fővárosi kerületek adatai is látszanak – azt is megjegyezték, hogy a bűnesetek száma az utóbbi években egyértelműen csökkenő tendenciát mutat. 

Rovatok