Index Vakbarát Hírportál

Négy évet kell várnia a szívével műtött férfinak, hogy rehabilitációra mehessen

2022. május 16., hétfő 06:10

Négy évet kell várnia, hogy rehabilitációra mehessen, pedig évente kellene járnia a szakorvosi javaslat szerint egy szívműtött beteg férfinak. A 47 éves férfi kétségbe van esve, betegsége miatt fizikai munkát nem tud végezni.

Fehérvári Renátó szívét 2019-ben operálták Zalaegerszegen, műszívbillentyűt kapott egy rendellenesség miatt. Elmondása szerint még abban az évben részt vett egy néhány hetes rehabilitáción a balatonfüredi Állami Szívkórházban, ami gyógytornából, életmódtanácsokból és vizsgálatokból állt.

Azonban a koronavírus-járvány miatt a kezelések leálltak. Az újraindulást követően négy évvel későbbi dátumra kapott időpontot.

Kihűltem, megmondom őszintén, kihűltem és lemerevedtem, hogy ilyen létezik

– mondta a férfi az RTL Híradónak. Majd hozzátette, aggódik az egészsége miatt, fizikai munkát sem tud végezni. A férfi kétségbe van esve, nem tudja, mit csináljon.

A koronavírus-járvány miatt át kellett alakítani az osztályokat

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a probléma általános.

Az elmúlt kettő esztendőben a rehabilitáció világát nagyon megtépázta ez a sorozatos átszervezés, hiszen a Covid-ellátás érdekében kellett az osztályokat átalakítani, átköltöztetni, valamint az ott dolgozó munkavállalókat átcsoportosítani. Sokkal nehezebben áll vissza a rendszer, mint ahogy azt gondoltuk

– mondta Balogh Zoltán. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a balatonfüredi Állami Szívkórház egyelőre nem reagált az ügyben.

Rovatok