Index Vakbarát Hírportál

Széteshet a Budapesti Fejlesztési Központ

2022. május 16., hétfő 20:40

Hamarosan kiderülhet, hogy a Budapest-politikában eddig meghatározó szerepet játszó jobboldali várospolitikusok a kormányzati struktúrában milyen szerepkörben és milyen területen kapcsolódhatnak be a főváros fejlesztésébe.

Lapunk úgy értesült, elképzelhető hogy jelen formájában a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) akár be is fejezheti a működését. A fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárság és az eddigi háttérintézményeként működő BFK a Gulyás Gergely vezette miniszterelnökségtől az új, Lázár János által felügyelt Építési és Beruházási Minisztérium alá kerülhet. 

Úgy tudjuk, eddigi vezetője, Vitézy Dávid vezérigazgató új kormányzati megbízatást kaphat, Palkovics László Technológiai és Ipari Minisztériumában lehet közlekedésért felelős államtitkár, ahol legfontosabb projektét, a Budapesti Vasúti Agglomerációs Stratégia megvalósítását viheti tovább.

Változhat a kormány–Budapest-viszony

A körvonalazódó kormányzati struktúraváltás azonban a főváros vezetése számára nem sok jót jelent, mivel a fejlesztési döntésekben kulcsszerephez jutó Lázár számára sohasem volt kiemelten fontos Budapest fejlesztése.

A fővárost érintő nagy, kormányzati projektek közül a Városliget fejlesztésében már korábban érzékelhető volt A hangsúlyeltolódás.

A miniszterelnök a 2019-es bukott fővárosi önkormányzati választások után még úgy fogalmazott: nem lesznek olyan beruházások, amit a budapestiek nem akarnak. Ha nem akarják, nem lesz Liget-projekt, se 2023-as atlétikai vb. 2022 áprilisában azonban már azt mondta: a Városligetben minden úgy valósul meg, ahogy azt elgondolták.

A Városmajor korábban bejelentett fejlesztése azonban éppúgy kérdésessé válhat, mint a dél-budai Duna-parti sétány.

Budapest építésében eddig csak a fővárosi Fidesz-frakciót irányító, volt II. kerületi polgármester, Láng Zsolt is fontos kormányzati pozíció várományosa lehet. Meg nem erősített hírek szerint az önkormányzati ügyekért (de nem fejlesztésért) felelős pozíciót kaphatja. 

(Borítókép: Vitézy Dávid. Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok