Index Vakbarát Hírportál

Háborús protokoll: hogyan öltözködjön a politikus háború idején?

2022. május 17., kedd 19:31

Hét magyar miniszterelnök mellett dolgozott, és felügyelte a protokollt. Kivel volt egyszerű, és kivel nehéz? Hogyan változtak az elmúlt évtizedekben a társadalmi illemszabályok? Ezekről és a politikusok háborús és békebeli öltözékéről beszélgettünk a Kibeszélő Extrában Görög Ibolya protokollszakértővel.

A szakértő szerint ha az ukrán elnökről és ikonikussá vált katonai ruházatáról beszélünk, mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy ezzel Volodimir Zelenszkij megjelenésében is hangsúlyozza: ő egy támadás alatt lévő ország olyan első embere, aki nem menekült el a háború kezdetén, hanem a helyén maradt, továbbra is irányít, és védelmezi az országot. Az pozitív, hogy a katonai trikójára általában rávesz még valamilyen khakiszínű ruhadarabot, és nem a bicepszét mutogatja.

Kibeszélő Görög Ibolya

Amikor magas rangú külföldi látogató érkezik Zelenszkijhez, látható, hogy sokan maguk sem tudják, miben is kellene megjelenniük. Görög Ibolya szerint ez természetes, hiszen Európában – szerencsére – generációk nőttek fel anélkül, hogy bármit is tudtak volna egy háborúról. 

Ugye, katonai ruhában nem mehetnek Kijevbe, hiszen nem katonailag támogatják Ukrajnát. Általában megfigyelhető, hogy vagy hétköznapi ruhát vesznek fel, vagy öltönyt, de nyakkendő nélkül, kigombolt ingnyakkal. Ez azt sugallja, hogy ő egy másik állam politikusa, és az együttérzését akarja kifejezni.”

Kibeszéltük azt is, hogy miért volt setesuta, ahogyan a magyar legfelső vezetés ruházata kinézett, amikor a 90-es években Bill Clinton akkori amerikai elnök váratlanul Taszárra érkezett, ahol akkor éppen amerikai csapatok állomásoztak. A magyar vezetőket csak az utolsó pillanatban értesítették az érkezéséről, és hétvége lévén mindenki megpróbált a leglezserebbül kinézni.

A szakértő arra figyelmeztet, hogy protokoll szempontból ez nem volt hivatalos rendezvény, hiszen Clinton nem a magyar vezetéssel akart találkozni, hanem az amerikai katonákkal. Tehát nem is kellett volna odamennie a magyar vezetésnek, de ha már mentek, akkor jól tették, hogy igyekeztek lezserben előadni.

Aktív időszakában hét kormányfő mellett tevékenykedett. Véleménye szerint Antall József mellett óriási élmény volt szolgálni.

Antallt a mai napig nagy embernek tartom, és számomra mindig is ő testesítette meg 'a' miniszterelnököt. Minden programunk után odajött, és személyesen megköszönte a munkámat.”

Görög Ibolya elmondta, hogy szakértői szemmel mit érzékelt, hogyan változott a hazai politikusok öltözködése a rendszerváltást követően, majd vett éles fordulatot 2018 után. Azóta annyira lazának akar mindenki látszani – legyen az illető kormánypárti vagy ellenzéki –, hogy az már időnként kínos és zavaró. Nem mehet be a parlament nyitóülésére egy ellenzéki képviselő kockás ingben, farmernadrágban és piros sportcipőben, mindezt azzal indokolva, hogy neki nem legitim ez az Országgyűlés – háborodott fel a szakértő. Ehhez neki nincs joga, mert erre a feladatra a szavazók megválasztották.

Amit hiányol a jelenlegi politikusok között, az leginkább az elegancia. Az elegancia ugyanis belülről jön kifelé. Nem az számít, hogy milyen drága ruhát vesz fel valaki, hanem hogy miként tartja magát, hogyan viselkedik benne.

A műsorban még az alábbiakról is beszélgettünk:

Érintettük azt is, hogy nagyon felgyorsult a társadalmi illemszabályok változása. Miért nem illendő az asztalon hagyni a mobilt, ha leülünk valakivel beszélgetni? Görög Ibolya hozzáteszi: „Régebben ilyenkor mindig mondogattam, hogy fontos embernek nem mobilja van, hanem titkársága.”

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Görög Ibolya. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok