Index Vakbarát Hírportál

Idősödik a parlament, öregszik a Fidesz

2022. május 17., kedd 13:16

Összességében idősödött a parlament az előző ciklus óta, miközben nőtt az egy képviselőre jutó, parlamentben töltött évek száma is. Cserébe az ellenzéki képviselők közel fele elsőbálozó az Országgyűlésben.

Közzétette legújabb kutatásának eredményeit a Republikon Intézet, amiben a május 2-án megalakult új Országgyűlés összetételét elemezték. Többek között azt, hogy miként alakul a parlamenti képviselők életkora, a nők aránya a törvényalkotásban, illetve ki hány éve koptatja a parlamenti padsorokat.

A Republikon Intézet egész pontosan arra volt kíváncsi, hogy az előző ciklushoz képest milyen változásokat láthatunk. A vizsgálat tanulságait öt pontban foglaljuk össze. 

1. A Fidesz–KDNP képviselői idősebbek

A kormánypárti honanyák és honatyák átlagosan tíz évvel idősebbek az ellenzéki képviselőknél. Míg a Fidesz–KDNP képviselőinek átlagéletkora 55 év, addig az ellenzéki összefogás képviselői átlagosan 45 évesek.

Mindeközben a 15 legidősebb képviselő közt csak egyetlen ellenzéki képviselőt találunk, addig a legfiatalabb 15 képviselőből csupán három kormánypárti.

Amit kutatás nélkül is tudnak a politikafüggők: az ellenzéken belül a Momentum frakciója a legifjabb. A DK-s csapat pedig a legidősebb ellenzéki formáció. 

2. A fideszes képviselők rutinosabbak a parlamentben

A Fidesz–KDNP képviselői eddig átlagosan 14,3 évet töltöttek a parlamentben, míg az ellenzéki összefogás képviselői átlagosan 4,7 évet.

Összesen 37 olyan képviselő van, aki több mint húsz éve oszlopos tagja a parlamentnek: ők mind a Fidesz- vagy a KDNP-frakcióban ülnek.

Sőt, öt fideszes képviselő 32 éve tagja az országgyűlésnek.

3. A parlamenti csapat csupán ötöde új arc

Idén májusban 46 új képviselő került be a parlamentbe.

Míg a Fidesz–KDNP soraiban 135 képviselőből 16 új versenyző, addig az ellenzéki összefogás 57 mandátumából 27-et új képviselő vehetett át.

Mindez százalékos arányban kifejezve azt jelenti, hogy az újoncok aránya a Fidesz–KDNP-ben 12 százalék, az ellenzéki oldalon 47. Az országgyűlés egészét nézve az új képviselők aránya 23 százalék.

4. A női képviselők arányát nézve a Fidesznek és az ellenzéknek is bőven van hova fejlődnie

Míg a kormánypárti patkó 135 országgyűlési képviselőjéből alig 14 női képviselő, addig az 57 ellenzéki képviselő közül 13 nő. Vagyis a Fideszben a nők aránya 10 százalék, az ellenzéki összefogásban 23 százalék.

Ha az arányokat nézzük, az ellenzék a női képviselők létszámában kétszer olyan jól teljesít, mint a Fidesz, bár az ellenzék még így is messze elmarad az arányos női képviselettől.

Ez a 14 százalékos arány mindössze egy százalékkal jobb, mint 2018-ban. Tekintve, hogy a magyar társadalom több mint fele nőkből áll, ehhez képest a magyar nők finoman szólva alulreprezentáltak a hazai parlamenti munkában.

Ugyanitt kell megemlíteni, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a nők parlamenti részvétele az unióban. (Az uniós átlag 33 százalék.)

5. A magyar parlament az elit parlamentje

A parlamenti lépviselők 93 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ez az arány a magyar népességben mindössze 22 százalék.

A kormánypárti képviselők 97 százaléka, az ellenzéki képviselők 88 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A Mi Hazánk képviselőinek fele felsőfokú végzettségű.

Miután az április harmadikai választáson a Fidesz újabb kétharmados győzelmet aratott, ezzel 135 parlamenti mandátumot kapott. Közben az ellenzéki Egységben Magyarországért pártszövetség 57, a Mi Hazánk Mozgalom hat mandátumot kapott.

(Borítókép: Papajcsik Péter/ Index)

Rovatok