Index Vakbarát Hírportál

Holland tündértől kap szőke fürtöket egy rákbeteg magyar gyermek

2022. május 17., kedd 14:44

A kilencéves holland kislány, Assink Lori már másodszor ajánlja fel a haját daganatos gyermeknek. A paróka hamarosan elkészül, és egy magyar kisgyermek napjait szépíti meg.

A holland kislány magyar származású nagypapája meghalt, mielőtt megismerhették volna egymást. Lori csak a szüleitől hallott édesanyja apukájáról, illetve a rákbetegségről és a kezelésekről, melyek következtében a haj kihullik. Ekkor Lori azt mondta, hogy derékig érő haját – a mit korábban unszolásra sem akart levágatni – felajánlja egy parókára váró kisgyermeknek. 

Így történt, hogy Hollandiában valaki az ő hajából készült póthajat visel – számol be a nem mindennapos történetről a VEOL Veszprém Megyei Hírportál.

Azóta csaknem három esztendő telt el, a holland kislány haja újból megnőtt, és ismét úgy döntött, hogy levágatja, de ezúttal egy magyar kis beteg kapja az ajándékát.

A szülei egy közösségi oldalon kaptak segítséget ebben, ugyanis vágás után a hajat minél előbb el kell juttatni a parókakészítőhöz. Egy házaspár vállalta a szállítást, a csomagot leadták egy veszprémi gyorsétteremben, ahova azonnal érte ment a veszprémi Fagyöngy Alapítvány alapítója, Lángné Janni Margit, a parókagyártó fodrászat pedig adományként fogadta be Lori haját, így térítésmentesen készült el a paróka. A városi Csolnoky Ferenc kórház gyermekorvosa, Szabó Éva pedig segített olyan gyermeket találni, akinek szüksége lehet Lori felajánlására. 

Jótékony tettével példát mutat Lori a felnőtteknek is, hiszen a kis betegeknek a rettegett kóron kívül trauma a hajuk elvesztése is. 

A leukemias.hu adatai szerint Magyarországon a 15 év alattiak körében egymillió gyermekre számítva évente 150-200 új daganatos megbetegedés fordul elő. 

A holland kis tündér, Lori azért gondolta ki már másodszor az adományozást, mert szeretne segíteni, ettől ő boldog. Újra növeszti szöszi haját, és közben álmokat sző. Lovagol, kőműves akar lenni, és épít majd egy lovardát, ahol ingyen lovagoltatja a beteg gyermekeket. 

Rovatok