Index Vakbarát Hírportál

Az eddigi legnagyobb végkielégítést kapja két tárca nélküli miniszter

2022. május 17., kedd 07:45

Süli János és Mager Andrea fejenként harmincmillió forintot kap, ekkora összeget még soha nem fizettek ki távozási pénz gyanánt egyetlen kormánytagnak sem.

Mivel mindkettőjüknek öt-öt millió forint volt a havi fizetése, így 30-30 millió forintot kapnak egy összegben az új kormány megalakulásától számítva 15 napon belül – írja a 24.hu.

Süli János a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt 2017 óta. A Paks 2-ről Aszódi Attila  volt kormánybiztos azt mondta, hogy az nem „nem döglött projekt”, bár sokan régóta ezt próbálják elhitetni. Aszódi szerint Magyarországnak szüksége van atomenergiára és új reaktorblokkokra is ellátásbiztonsági, klímavédelmi, gazdasági és energiastratégiai okokból is.

Az új kormányban Paks 2-nek már nem lesz külön tárca nélküli minisztere, a beruházással összefüggő feladatokat várhatóan Szijjártó Péter külügyminiszterre bízzák.

Mager Andrea az állami vagyonért felelt tárca nélküli miniszterként négy éven keresztül, posztját szintén jogutód nélkül szüntetik meg.

A két tárca nélküli miniszter fizetését 2018 augusztusában emelték meg az akkori 1,1 millió forintról 5 millió forintra, hogy igazodjon az általuk irányított állami cégek és intézmények vezetőinek fizetéséhez. A többi miniszter ehhez képest jóval szerényebb emelésben részesült, illetményük még most sem éri el a 2 millió forintot.

 Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek jóval kevesebb, 11,9 millió forint végkielégítés jár, 1 millió 979 ezres miniszteri fizetésük után. 

Az új kormányban és a minisztériumi struktúrában jelentős változások várhatóak, erről, valamint Orbán Viktor ötödik miniszterelnöki esküjéről itt írtunk. 

(via 24.hu)

(Borítókép: Süli János a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter napirend előtti felszólalásra reagál az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok