Index Vakbarát Hírportál

Ellenzék: Az Alkotmánybíróság zugügyvédi mentalitású pártkatonák gyülekezőhelye lett

2022. május 18., szerda 14:16

Döntött az Alkotmánybíróság, nem lehet népszavazást tartani a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében. A népszavazást kezdeményező Karácsony Gergely már el is mondta a véleményét minderről, miközben sorra csatlakoznak hozzá a tiltakozásban az ellenzék vezéregyéniségei.

Karácsony Gergely főpolgármester még 2021 nyarán kezdeményezett népszavazást az alábbi két kérdésben:

Most ezeket kaszálta el az Alkotmánybíróság. Ugyanez részletesebben és valamivel hivatalosabban: az Alkotmánybíróság Alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette azokat a kúriai végzéseket, amelyekben helybenhagyta a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdések hitelesítését.

Magyarul nem lesz Fudan-ügyben és álláskeresésijáradék-ügyben népszavazás. Országos legalábbis egyelőre biztosan nem.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a friss alkotmánybírósági döntést értékelő bejegyzésében azt írta: az Alkotmánybíróság a Fidesz politikai elvárásait teljesítette.

Az Alkotmánybíróság, amelynek erkölcsi integritására egykor minden magyar büszkesége lehetett, néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve mára zugügyvédi mentalitású pártkatonák gyülekezőhelye lett

– jelentette ki a posztban a főváros polgármestere. 

Közben az LMP is reagált az Alkotmánybíróság szerdai döntésére: az ellenzéki párt Csárdi Antal országgyűlési képviselő jegyezte közleményében azt írják, hogy Magyarországon csupán akkor lehet népszavazást kezdeményezni, amikor ezt a Fidesz a saját szempontjából előnyösnek tartja.

Márpedig most teljesen egyértelmű, hogy a kormánypárt azért nem akarja ezt a népszavazást, mert pontosan tudják, hogy a magyar emberek többsége azt gondolja, hogy a Fudan Egyetem megépítésénél fontosabb, hogy a magyar diákoknak legyen elegendő kollégiumi férőhely, ahogy azzal is egyetértenek, hogy nevetséges három hónapra adni álláskeresési járadékot egy olyan országban, ahol a munkakeresés átlagos ideje majdnem másfél év

– emelte ki közleményében az LMP.

Csárdi Antal és csapata azt is hozzáfűzte: hiába kaszálta el a Fidesz a Fudan-népszavazást, szerintük a kínai egyetem budapesti megépítése és amögött, hogy ilyen rövid ideig, mindössze három hónapig jár Magyarországon az álláskeresési járadék, itthon nincs érdemi társadalmi támogatottság.

Azzal, hogy az Alkotmánybíróság nem engedi a népszavazást a Fudanról és az álláskeresési járadékról, a lakhatást kereső diákok és a bajba jutott dolgozók veszítik a legtöbbet – értékelte a szerdai hírt Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, leköszönő elnöke.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere minderről úgy vélekedik, hogy az „Alkotmánybíróság döntése az alkotmányosság megerőszakolása” – fogalmazott szó szerint hivatalos közösségi oldalán.

Nem hagyják annyiban: jön a helyi népszavazás

„Mi pedig meg fogjuk találni azokat az eszközöket, amelyekkel a többség álláspontjának érvényt tudunk szerezni” – fogalmazták meg ígéretüket az LMP-sek a folytatással kapcsolatban.

Azt Karácsony Gergely is megjegyezte, hogy az Alkotmánybíróság ítéletétől igyekeznek megtalálni annak a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák véleményüket a két, eredetileg tervezett kérdésben.

Baranyi Krisztina pedig helyben, Ferencvárosban, valamint a Fővárosi Közgyűlés tagjaként Budapesten is helyi népszavazási kezdeményezést nyújt be a Fudan Egyetem létesítésének megakadályozására.

A DK soha többé nem kezdeményez népszavazást

A DK soha többé nem kezdeményez népszavazást, és ha más kezdeményezi, nem támogatja – jelentette ki hétfői parlamenti vezérszónoki felszólalásában Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője. Az ellenzéki párt döntését azzal indokolta, idézzük: „Amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet majd népszavazáson!” Éppen ezért ők nem szeretnének a színjáték része lenni. A mai hírre pedig közleményükben csak annyit reagáltak: „Orbán Viktor törvénytelen kormánya megszállta Magyarországot és tönkreteszi a hazát.”

(Borítókép: Karácsony Gergely a népszavazási ívek átadásán, 2022. január 21-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok