Index Vakbarát Hírportál

Kordonbontásra készül a csepeli polgármester

2022. május 18., szerda 15:07

A csepeli birkózóknak épült csarnokot épp csak ők nem használhatják az eredetileg meghatározott feltételek szerint. Az önkormányzat levelet írt a sportlétesítmény működésére befolyással rendelkező Németh Szilárdnak, kérve, hogy szüntesse meg a lezárást, ellenkező esetben ők fognak lépni.

Nyolc napot adott Borbély Lénárd, Csepel polgármestere Németh Szilárdnak, hogy a hozzá kötődő Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) épülete köré húzott kordont lebontassa. Ha erről a megadott határidőig nem gondoskodik, az önkormányzat teszi meg, és jogi útra tereli az ügyet. 

Ábel Attila alpolgármester az Indexnek azt mondta, hogy nincsenek illúziói, ugyanis Németh Szilárd a KIMBA csarnokot sajátjának tekinti, ezért védelmezi a helyi sportolóktól kordonnal már több mint egy éve. Csepel vezetésének mozgásterét az sem növeli, hogy Németh Szilárd országgyűlési képviselősége mellett a Fidesz alelnöke is, volt csepeli polgármesterként pedig még mindig van befolyása a helyi ügyekre.

Az alpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a KIMBA önkényesen felállított kordonjával a csarnok melletti, csepelieknek épült fitneszparkot is lezárta.

A három éve tízmillió forintból épült sporttér a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács pénzéből jött létre, a szervezet elnöke, Hatala József az átadáskor úgy fogalmazott: „A most átadott területet nem csupán a birkózók használhatják majd, bárki eltöltheti ott hasznosan a szabadidejét.”

A kordonozással most ez sem teljesül.

A Csepel.info Borbély Lénárd polgármestert idézve megemlíti, hogy május 11-én kiküldött polgármesteri levelében a városvezetés jelezte:

az alapítvány az önkormányzat hozzájárulása nélkül építette a kordont, Ezért felszólítja őket, hogy bontsák le, és az eredeti állapot helyreállításával biztosítsák a kültéri fitneszparkhoz való lejutást.

A Kis-Duna-parti birkózócsarnok alsó szintje eredetileg a csepeli birkózók otthonának épült mintegy 2,4 milliárd forintból, a fejlesztést az önkormányzat is támogatta, ám a Németh Szilárd befolyása alatt álló sportlétesítményből a helyi birkózókat kizárták, ezzel eszkalálódott a városvezetés és a politikus közti konfliktus.

Rendőrt hívtak a polgármesterre

Ábel Attila alpolgármester emlékeztetett: a csarnok alsó szintje a csepeli birkózók otthona lett, de ahelyett hogy ingyenesen birtokba vehették volna, a KIMBA vezetése – egy kifizethetetlenül magas bérleti díj megállapításával – gyakorlatilag kiszorította onnan őket. 

A konfliktusnak nem ez volt az első epizódja. Az alpolgármester szerint egyszer már lebontották a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia köré épített kordont, ám akkor az épületet birtokló alapítvány kihívta a rendőrséget Borbély Lénárd polgármesterre, a lebontott kordonokat pedig nemcsak visszaépítették, de össze is lakatolták az elemeit.

Az ügyről Németh Szilárd nem akart részletekbe bocsátkozni, de lapunknak annyit elmondott, hogy az akadémia olyan szerződést kötött az önkormányzattal, amely korlátlan használatot biztosít a területre, ebbe pedig azok a gépkocsiparkolók is beletartoznak, amiket most a kordon véd.

(Borítókép: Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány alapítója a Csepel Sport Club Alapítvány elkészült fejlesztési tervét bemutató sajtótájékoztatón a Csepel Sport Club Bajnokok Csarnokában 2021. június 24-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok