Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt

2022. május 18., szerda 10:51

Márki-Zay Péter hosszan reagált az ellenzéki kampány belső viszonyairól szóló, tegnap megjelent cikkre. A volt miniszterelnök-jelölt pontokba szedve fejtette ki, hogy miről nem szól az anyag.

„Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt. Legalábbis a Direkt36 oknyomozó riportjából ezt tudtam meg – azon túl, hogy még engem is hogyan vágott át a hátam mögött a stáb egyes esetekben (ezen, bevallom, megütköztem)” – kezdte Facebook-posztját Márki-Zay Péter.

A politikus szerint talán természetes, hogy „ha egy nagyarányú bukásból senki más nem akarja kivenni a részét, talán természetes, hogy amiatt számos pontatlanság, sok hazugság, »máshogy emlékezés« szerepel a cikkben”.

Azt kevésbé tartja természetesnek, hogy a cikk nem tér ki a pozitívumokra, és alig utal a rajta túlmutató okokra. Ezeket öt pontban gyűjtötte össze:

  1. Az ellenzék nem először veszített kétharmaddal, de most először volt előválasztás, 106 közös jelölt, hatpárti kampány, 400 milliós mikroadomány-gyűjtés, közel hárommilliárdos kampány, 27 ezer szavazatszámláló, egy százezres márciusi ellenzéki gyűlés buszokkal, közös ellenzéki lista és közös program, árnyékkormány és három roma képviselő. Márki-Zay Péter szerint az összefogás modelljét megvalósították, de nem működött, már így sem lehet legyőzni a túlerőt.
  2. „Kétségkívül voltak rossz mondataim, ahogy a teljes kampányban voltak gyenge plakátok, kommunikációs anyagok, logisztikai problémák és hiányosságok is.” Márki-Zay Péter úgy gondolja, aki ezekre fogja „a hatalmas, 20 százalékos vereséget”, az hazudik, és egyben legitimálja a Fidesz rendszerét.
  3. Úgy látja, hogy a valódi okok nem az ellenzékben voltak, hanem a túlerőben: „A több százszoros erőforrásfölényben, a Fidesz propaganda-gépezetében, az évek alatt leépített független sajtóban és intézményekben, a feudális függési rendszerben és a kiszolgáltatottságban, a teljes lakosságra kiterjedő adatbázisokban és a mozgósítási képességekben. Csúzlival küzdöttünk egy tankhadosztály ellen.”
  4. Márki-Zay Péter nem tudja, hogy mi volt a cikk célja, ami miatt említésre sem volt méltó számos további körülmény. Ezek közé sorolta, hogy az előválasztás után egyik párt sem mozgósított igazán október 23-ra, és négy éve még a legkisebb ellenzéki párt is többször annyi saját pénzt költött a kampányára, mint most a hat párt összesen. Azt is állítja, hogy a kampánystáb által kidolgozott és elfogadott üzeneteket a pártok hírfelületei és politikusai szinte soha nem osztották meg, „saját vállalásukkal ellentétben, eltitkolták a választók elől az adómentes minimálbért és azt is, hogy nem küldenénk katonákat Ukrajnába”. Márki-Zay Péter szerint hónapokig ellene kampányoltak magukat ellenzékinek mondó politikusok és közszereplők, a hetedik frakció megakadályozása fontosabb volt számukra, mint a közös győzelem. Azt is megjegyezte, hogy volt, „aki egy fillérrel nem akart hozzájárulni a kampányhoz, volt, aki szakembereket sem delegált a közös csapatba, letiltotta a pártjelöltek és a központi stáb közötti kommunikációt”.
  5. Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy a cikk állításai közül több is pontosításra szorul. Többek között idesorolta, hogy nem ő döntött a napi kampánykérdésekben, hanem már sok kampányt levezető magyar és amerikai szakértők. Az újságok szerkesztésébe és a közös arculat véglegesítésébe csak a korábbi kudarcok kijavítása érdekében szállt be. A volt miniszterelnök-jelölt kitért arra is, hogy „talán a legszánalmasabb része a cikknek a »biológiai szükségletek« felemlegetése, ami még ha igaz is, teljesen méltatlan a komoly újságíráshoz, és egyértelműen lejárató célzatú”.

Márki-Zay Pétert tegnap az Egyenes beszédben kérdezték a Direkt36 cikkéről, az ATV műsorában többek között elmondta, „hát biztos, hogy millió dologban hibáztam”.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok