Index Vakbarát Hírportál

Választások utáni pártsorrend: Fidesz, DK, Mi Hazánk

2022. május 19., csütörtök 09:00

Az IDEA Intézet 2022. április 29. és május 9. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy a Fidesz magabiztos választási győzelme hatott a választókra. A teljes népességben 43, míg a biztos szavazó pártot választók körében 57 százalékon áll. Nincs azonban másik párt, amelynek támogatottsága a teljes, választókorú népességen belül elérné a 10 százalékot. Relatíve a legmagasabb támogatói körrel a Demokratikus Koalíció rendelkezik, a harmadik legtámogatottabb párt a Mi Hazánk Mozgalom.

Az áprilisi országgyűlési választásokat a Fidesz magabiztosan nyerte meg. Az összes hazai névjegyzékben szereplő választópolgárra vetítve a belföldi szavazatok mintegy 36 százalékát szerezte meg, szemben az ellenzék 25 százalékával.

Ehhez képest az IDEA Intézet választások utáni első mérésében a kormányzópárt támogatottsága 43 százalék, ami jelentős, hibahatáron túli növekedés. A választók a győzteshez húznak, akár úgy, hogy visszamenőleg úgy emlékeznek, hogy a győztes pártot támogatták szavazatukkal, akár pedig úgy, hogy az első mérések során nagy bizalmi tőkét és ezzel együtt magas támogatottságot adnak a választáson kiemelkedő eredményt elérő pártnak.

A választások egyik meglepetése a Mi Hazánk Mozgalom lett, amely mintegy 330 000 szavazattal bekerült a parlamentbe. A Mi Hazánk a mostani mérés szerint tovább erősödött. A teljes, választókorú népesség körében jelenleg 7 százalékon áll, amellyel a 3. legtámogatottabb párttá vált. 

Az ellenzéki összefogás hat pártja közül továbbra is a Demokratikus Koalíciónak van a legnagyobb szavazótábora 9 százalékkal, de a választások előtti mérésekhez képest esetükben ez hibahatáron túli csökkenést jelent. Önállóan bejutna a parlamentbe a Momentum és a Jobbik (5–5 százalék), míg az LMP, a MSZP és a Párbeszéd együttesen sem tesz ki 5 százalékos támogatottságot. 

A választói aktivitás némileg mérséklődött, amit jelez, hogy a 2022. február végi szintre emelkedett az ismeretlen preferenciájúak aránya (23 százalék).

A biztos szavazó pártot választók rétegében még jobban érvényesül a Fidesz előnye. A sok szétaprózódott párthoz képest egyedül hoz 57 százalékos támogatottságot,

míg mögötte a DK 12 százalékon áll. Hibahatáron belül található a Mi Hazánk (8 százalék), a Momentum Mozgalom (7 százalék) és a Jobbik (6 százalék) választottsága. A választáson biztosan részt vevő, biztos preferenciával rendelkezők körében nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot. Ehhez legközelebb még a Kétfarkú Kutya Párt rendelkezik 4 százalékkal.

(Borítókép: Óriásplakátok Budapesten az Orczy úton 2022. március 30-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok