Index Vakbarát Hírportál

Felszólítják a megalakuló kormányt, a sztrájk alapjog

2022. május 19., csütörtök 12:54

Hosszú távon ellehetetlenítené a pedagógusok sztrájkját egy törvényjavaslat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint, ezért az előterjesztés elutasítására szólította fel a parlamenti képviselőket.

A szakszervezet szerint különösen barátságtalan a parlament törvényalkotási bizottsága elé került kormánypárti törvénymódosító javaslat, amely állandóan fenntartaná az oktatásban dolgozók, a pedagógusok sztrájkját lehetetlenné tevő korábbi rendeletet.

A törvény ezáltal megfosztaná a szakszervezeteket a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalások lehetőségétől.

A PSZ emiatt felszólította az új Országgyűlés képviselőit, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot jelenlegi formájában ne fogadják el.

Az oktatás alapvető gondjaira még mindig nem adtak választ

A jogalkotásról szóló törvény előírja a társadalmi partnerekkel történő egyeztetést, de ez elmaradt, ami arra utal, hogy az új kormány „ismét nem tekinti tárgyalópartnernek a szakszervezeteket”.

Felhívjuk a megalakuló új kormány figyelmét is arra, hogy a sztrájk alapjog.

Megjegyezték, Pintér Sándor belügyminiszter-jelöltnek a parlamenti bizottságok előtt tett „rendpárti” kijelentései aggodalomra adnak okot, miközben az oktatás alapvető gondjaira – bérek, munkaerőhiány, munkaterhek csökkentése – nem adtak választ.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító javaslatot az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága május 19-én, csütörtökön tárgyalja – írja az MTI.

Rovatok