Index Vakbarát Hírportál

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emeltek vádat

2022. május 19., csütörtök 13:27

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség vádat emelt hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen.

A húszas éveik elején járó két rendőr járőrszolgálatuk alatt kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan embereket bántalmazott és alázott meg Mohács belterületén 2021 januárjában.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése szerint egy alkalommal a fiatalabb rendőr a földön fekvő és ittassága miatt magatehetetlen sértettet társa jelenlétében többször fejbe rúgta, majd pár nap múlva arra bírták rá, hogy „léggitározzon” és énekeljen.

Erről az egyik vádlott videófelvételt készített, amelyet elküldött egy kollégájuknak, aki reagált a videóra, de a bűncselekményről nem tett feljelentést, ezzel ő is bűncselekményt követett el.

A rendőrök videóra vették vétkeiket

A rendőrök egy másik alkalommal a sértettet és egy másik hajléktalant könnygázspray-vel lefújták, egyiküket az egyik vádlott lábon rúgta, amit szintén levideóztak.

Az egyik bántalmazó rendőr további katonai bűncselekményt is elkövetett azzal, hogy szolgálata végén jelentésében – elöljáróit megtévesztve – állította, hogy intézkedett egy személygépjármű vezetőjével szemben, holott az ellenőrzés a valóságban nem történt meg.

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség 

hivatali bántalmazás, kiszolgáltatott személy megalázása és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőr ellen.

A nyomozó ügyészség indítványozta, hogy azzal a rendőrrel szemben, aki nem tett feljelentést a tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről, a bíróság alkalmazzon megrovást. A kiszolgáltatott helyzetben lévő sértetteket bántalmazó rendőrök szolgálati jogviszonya időközben megszűnt, az ügyészség esetükben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta – írja az MTI.

Rovatok