Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktorral találkozott Václav Klaus

2022. május 19., csütörtök 14:32

Orbán Viktor miniszterelnök udvariassági látogatás keretében a Karmelita kolostorban fogadta Václav Klaus korábbi cseh köztársasági elnököt, aki részt vesz a budapesti CPAC konferencián – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön.

Václav Klaus, aki nemrég az egyetlen hiteles európai politikusnak nevezte Orbán Viktort, gratulált a magyar kormányfő választási győzelméhez és ötödik kormányalakításához.

A megbeszélésen – melyen részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is − szó volt az orosz–ukrán háború okozta kihívásokról, a konfliktus súlyos, hosszú távú következményeiről.

Megvitatták az európai nemzetállamok, a családok szerepét, az ezeket veszélyeztető tényezőket, a gyermekek megvédésének fontosságát az LMBTQ-propagandától, valamint a föderalisztikus európai törekvéseket is.

A barikád ugyanazon oldalán vagyunk Orbán Viktorral

– szögezte le a volt cseh államfő.

Václav Klaus belső ellenségeitől védené meg a nyugatot 

Václav Klaus a Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű kétnapos fórumon szólalt fel, amely az Egyesült Államokban a konzervatív oldal politikai rendezvénye, a republikánus tábor seregszemléje. A csütörtökön kezdődő magyarországi eseményt, a CPAC Hungaryt az Alapjogokért Központ és az American Conservative Union (ACU) szervezte.

Angol nyelvű beszédében a korábbi cseh elnök és miniszterelnök azt mondta, hogy ma az eszméik láthatóan visszaszorulóban vannak, amely folyamatot nehéz lesz megállítani. Úgy vélekedett, hogy nem szükséges az elképzeléseik reformja, elegendő visszatérniük az alapokhoz.

Václav Klaus problémának nevezte, hogy nem megfelelően terjesztették az eszméiket, ezt pedig súlyosbította a konzervatív gondolkodók passzivitása a kommunizmus bukása után. Azt mondta, hogy látja a szabadság elvesztését, amelyet a progresszív liberális demokráciák jogokkal váltottak fel.

A korábbi cseh elnök és miniszterelnök fontosnak nevezte „a törékeny Nyugat” megvédését belső intellektuális ellenségeitől. 

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök [j] fogadja Václav Klaus korábbi cseh államfőt a Karmelita kolostorban 2022. május 19-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok