Index Vakbarát Hírportál

Több mint 89 millió forintból készülhetnek a műsorok

2022. május 20., péntek 21:47

Rádiós hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készülhetnek csaknem 90 millió forintból, erről is döntött e heti ülésén a médiatanács.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága közölte, hiánypótló felmérések készültek a televíziózást segítő szolgáltatásokról.

28 pályázat nyert el több mint 89 millió forintot a médiatanács hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2022-es pályázatának első fordulójában. Hírműsorokat készíthet

A szolgáltató magazinműsorok kategóriájában sikeresen pályázott

Tematikus magazint készíthet a támogatásból a székesfehérvári Táska Rádió és a fővárosi Trend FM – írja az MTI.

A hallgatóságot kérdezték

A hatóság látás- és hallássérült emberek civil szervezeteinek bevonásával mérte fel, hogy a törvényben előírt, a vakok és gyengénlátók, illetve a siketek és nagyothallók médiabefogadását segítő műszaki megoldásokat – a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást, valamint az audionarrációt – mennyire ismerik és tartják jónak az érintettek.

Egy ezerfős, teljes lakosságot reprezentáló mintán azt vizsgálták, hogy mennyire népszerű a külföldi filmek eredeti nyelvű vetítése, és mennyire közkedveltek a gyermekvédelmi funkciók.

A résztvevők 88 százaléka tud a kiskorúak védelméhez kapcsolódó korhatár-besorolásról. Jóval kevesebben hallottak az audionarrációról vagy a külföldi filmek eredeti nyelvű sugárzásának szabályozásáról (39, illetve 30 százalék).

Az ezerfős kutatás válaszadóinak csaknem fele szerint az elmúlt néhány évben nőtt a feliratos műsorok száma, de csupán 32 százalékuk érzi úgy, hogy javult a minőségük. Szinkronizált filmeket a nézők 63 százaléka nézne, 37 százalékuk pedig szeretné, ha eredeti nyelven is elérhetőek lennének az alkotások.

A vizsgált gyermekvédelmi műszaki lehetőségeket csak a szülők 28 százaléka használja, bár 82 százalékuk jelezte, hogy valamilyen formában ellenőrzi, milyen műsort néz a gyermeke.

A látás- és hallásérültek körében végzett felmérésből kiderül, hogy a szolgáltatók betartják ugyan az előírásokat és elérhetővé teszik a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást vagy az audionarrációt, de az érintettek jelentős része nem tud ezekről vagy nem elégedett a megvalósítás minőségével. Az audionarrációt a látássérültek 66 százaléka használta már, de 92 százalékuk szerint túl bonyolult a beállítása.

Rovatok