Index Vakbarát Hírportál

Lukácsi Katalin szerint Márki-Zay Péterből még lehet jó vezető, de nem volt az

2022. május 20., péntek 08:48

Előbb kiszivárgott, majd Lukácsi Katalin saját maga tette nyilvánossá azt a levelét, amelyben kritikával illette Márki-Zay Péter vezetői képességeit.

Mint azt korábban már megírtuk, az ellenzéki összefogás korábbi egyházpolitikai felelőse, Lukácsi Katalin lemondott a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökségi tagságáról, nem kíván újraindulni a mozgalom tisztújításán, illetve csatlakozni sem fog a hódmezővásárhelyi polgármester leendő civil pártjához. Lukácsi Katalin szerint most még a számvetés ideje van, és az ellenzéknek inkább ismerkednie kell a valósággal.

Az atv.hu számolt be először arról a levélről, amelyben Lukácsi Katalin, az MMM és a Kossuth Körök tagja megindokolta, hogy miért nem indul el a mozgalom tisztújításán és miért nem csatlakozik az új párthoz.

Az atv.hu cikke után Lukácsi Katalin a közösségi oldalán azt írta, sajnálja, hogy a levele nyilvánosságra került.

(…) fáj átélni azt, hogy ezt a belső levelet, és egyéni háttérbe vonulásomat használják egyesek arra (itt nem az újságírókra, hanem a szivárogtatóra gondolok), hogy mérkőzzenek Péterrel. Ez nem egyenes, és így nem lehet megújítani az ellenzéket, ez csak politikai bulvár. Mivel azonban szemlézték, helyesebbnek tartom közzétenni a levél egészét. Ez a levél ugyanakkor az én hibáimat nem tartalmazza, de én vállalom a felelősséget azért, hogy az a kritika, amivel Pétert illetem, vonatkozik rám is, hiszen mellette álltam, és ezt utólag is vállalom

– fogalmazott Lukácsi Katalin.

Az általa közzétett levélben Márki-Zay Péterrel kapcsolatban azt írta, hogy nem szeretne most egy olyan politikai közösségben aktív szerepet vállalni, amelyet a hódmezővásárhelyi polgármester vezet.

Jó és tisztességes embernek tartom, de nem tartom jó vezetőnek. Jó vezetőnek nem születik az ember, azt ki lehet tanulni, az évek számától függetlenül meg lehet hozzá érni. Lehet Péterből még bármikor jó vezető, de eddig nem volt az. Sose éreztem, hogy ujjait az általa vezetett közösség ütőerén tartotta volna, amely részben alkati kérdés is, részben azonban elköteleződés kérdése is

– indokolta döntését a Mindenki Magyarországa Mozgalom lemondott elnökségi tagja.

Lukácsi Katalin szerint Márki-Zay Péternek vigyáznia kell és komoly önvizsgálatot kell tartania ahhoz, hogy nehogy ő is olyan tehertétele legyen a magyar közéletnek, mint amivé Gyurcsány Ferenc vált.

Levelében arra is kitért: nem érzi azt sem, hogy az MMM és a Kossuth Körök jelenlegi vezetésével együtt tudna dolgozni. Már a választási kampány ideje alatt is komoly stratégiai és koncepcionális különbség volt közte, illetve az MMM/Kossuth Körök vezetősége között.

Nem értett egyet azzal „a versengéssel, már-már ellenségességgel”, ahogy az elnökségből Tikk László, operatív vezetőként pedig Tímár Áron viseltetett „nemcsak hogy a papíron szövetséges pártokkal, hanem a Márki-Zay Péter által felkért központi kampánystábbal is”. Azt is nehezményezte, ahogy ezt a mélyülő ellentétet Gurzó Ákos (Márki-Zay Péter kampányfőnöke volt az előválasztási kampányban) is fokozta.

Lukácsi Katalin azzal stratégiailag nem ért egyet, ahogy Márki-Zay Péter új pártja születik. Elsietettnek érzi, és a jelét sem látja annak, hogy annak szervezői érdemi tanulságokat vontak volna le az április 3-i történelmi vereségből. „Történelminek nevezem azért, mert sokunk számára most leplezte le önmagát a rendszer, hogy csak áldemokrácia többé. Nem lehet úgy politizálni, mintha mi se történt volna” – tette hozzá az MMM lemondott elnökségi tagja.

Rovatok