Index Vakbarát Hírportál

Nem figyeltek meg politikusokat a rendőrök törvénysértő módon

2022. május 20., péntek 09:16

Hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott eljárást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, azonban bűncselekmény hiányában megszüntették azt.

Egy más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügy gyanúsítottja tett feljelentést, mert álláspontja szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának korábbi volt vezetője 2017 őszétől számos alkalommal adott utasítást engedély nélküli megfigyelésekre.

A feljelentés szerint a megfigyelések alatt lévő személyek, köztük a mentelmi joggal rendelkező Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, valamint a „Ligetvédőkhöz” tartozó személyek mozgását fényképfelvételekkel is dokumentálni kellett, amely fotókat egy közös üzenetküldő csoportba töltöttek fel a részt vevő rendőrök.

Az ügyészség közleménye szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai által a rendezvények biztosítása alatt készített felvételek „nem azonosíthatók a büntetőeljárásról szóló törvény szerinti rejtett figyeléssel”.

A nyilvános rendezvények, tüntetések célja amúgy is az, hogy a résztvevők a nyilvánosság előtt fejthessék ki véleményüket, vállalva azt is, hogy az eseményen róluk felvételeket készítenek

– olvasható a közleményben. Hozzáteszik, hogy a rendőrök sem a rendezvények előtt, sem pedig a rendezvények után nem figyelték meg az országgyűlési képviselőket.

Szerintük „a feljelentő összekeverte a büntetőeljárásról szóló törvényben szabályozott, valamely bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban alkalmazott rejtett figyelést, mint leplezett eszközt, és a hivatkozott rendezvénybiztosítások során a rendészeti célból és a gyülekezési joggal kapcsolatban végrehajtott biztosítási tevékenységet”.

Kiemelték, hogy a rendőrségnek joga és kötelessége mindent megtenni, hogy a rendezvények biztonságosak legyenek, ennek érdekében pedig akár felvételeket is készíthetnek az ott nyilvánosan megjelenő személyekről, így az országgyűlési képviselőkről is. Az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok