Index Vakbarát Hírportál

Visszavonták a riasztásokat, vasárnap fellélegezhetünk

2022. május 21., szombat 19:14

Ma este leginkább a Dunántúl déli és nyugati vidékein – illetve kisebb eséllyel az északkeleti határvidéken is – számíthatunk zivatarokra, előbbi tájakon még az éjféli órák környékén is aktív maradhat a légkör – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Figyelmeztető előrejelzésükben azt írják, heves zivatarok kialakulásához kedvező légköri feltételek is fennállhatnak. Ezekhez jégeső (2 centimétert elérő, akár ezt meghaladó), illetve viharos széllökés (80-90 kilométer per óra), valamint intenzív csapadékhullás társulhat. Az éjszaka második felében csökkenhet a csapadék- és zivatarhajlam.

Szombatra összesen tíz megyében adtak ki figyelmeztetést: Vas megyében, Veszprém megyében, Fejér megyében, Bács-Kiskun megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar kialakulása miatt, míg Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyék járásaiban másodfokú, azaz narancssárga riasztást adtak ki. 

Míg az elsőfokú figyelmeztetésben zivatarok kialakulását jelzik esetenkénti szélerősödéssel, jégesővel, addig a délnyugati járásokban hevesebb zivatarok kialakulását jósolják, ahol a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

A meteorológiai szolgálat riasztását az Országos Katasztrófavédelem is megosztotta Facebook-oldalán, bejegyzésükben hozzáteszik: amennyiben a meteorológiai szolgálat visszavonja az ország területéről a másodfokú riasztást, vagy egyéb időjárási veszély miatt ad ki újabb riasztást, arról újabb közleményben számolnak be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat este 9 óra előtt néhány perccel frissítette a veszélyjelezést, eszerint már csak Vas megyében, Zala megyében, Somogy megyében, Tolna megyében, Baranya megyében és Bács-Kiskun megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés zivatar miatt.

Vasárnap és hétfőn fellélegezhetünk

Jó hír azonban, hogy vasárnap már nem valószínű „kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség”. A felhőátvonulások mellett sok napsütés várható, de időnként jobban összeállhatnak a felhők. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél estétől jelentősen veszít erejéből, de zivatarok környezetében ezt követően is lehetnek átmenetileg viharos lökések. Vasárnap napközben ismét megerősödik az északnyugati légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23 és 27 fok között alakul – tájékoztatta az MTI-t a meteorológiai szolgálat.

Hétfői előrejelzésükben olvasható, hogy aznap többórás napsütés valószínű fátyolfelhőkkel, nappali gomolyfelhő-képződéssel. Estétől nyugat felől ugyanakkor növekedni, vastagodni kezd a felhőzet. Az ország döntő részén száraz idő várható, de estétől nyugaton már előfordulhatnak záporok. A délkeletire forduló szél helyenként megélénkül. A minimum 6 és 14, a maximum-hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de északkeleten pár fokkal hűvösebb lehet az idő.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok